Завършилите информатика в Софийския университет получават най-висока заплата

0
Рейтингова система на висшите училища в България
Рейтингова система на висшите училища в България Снимка: Webcafe.bg

Завършилите "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" вземат най-висока заплата 3804 лева.

Това показват данните от осмото издание на рейтинговата система на висшите училища в България, която беше представена в министерството на образованието днес.

На второ място в класацията - със средна заплата от 3194 лв., се нареждат завършилите "Администрация и управление" в Американския университет в Благоевград. Следват "Информатика и компютърни науки" в Нов български университет (3142 лв.), "Комуникационна и компютърна техника" в Техническия университет в София (2820 лв.), "Математика" в Софийския университет (2756 лв.).

Цялата класация на средния месечен облагаем доход на завършилите професионалното направление в съответното висше училище през предходните 5 години по данни от НОИ и "АдминУни" можете да видите ТУК.

Рейтинговата система съдържа информация за 51 висши училища в България, които предлагат обучение по специалности, разпределени в 52 професионални направления. Системата дава възможност да бъдат правени различни по обхват и вид класации на висшите училища по всяко от съществуващите професионални направления.

Според резултатите Софийският университет тази година е първи в 17 професионални направления, но това е университетът, предлагащ висше образование в най-много професионални направления.

Техническият университет в София през тази година е първи в шест професионални направления, Медицинският университет в София е първи в четири направления, Американският университет в Благоевград води в четири направления, Аграрният университет в Пловдив е водещ в три направления, ХТМУ води също в три направления, информира Стойчев. Той добави, че има още 15 висши училища, които са първи в поне едно професионално направление.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари