Застрахователи цакат земеделци от Сливо поле

0
Дай ще ти платим 20 процента. А втората реколта ще ти я застраховаме без пари
Дай ще ти платим 20 процента. А втората реколта ще ти я застраховаме без пари Видео: БНТ

На близо 6 милиона лева възлизат щетите от градушката, която падна в община Сливо поле в началото на юни, сочат предварителните данни на земеделската служба в Русе.

Много малка част от стопаните обаче ще получат сто процента компенсации от държавата. Останалите ще разчитат на застраховки или сами ще трябва да се справят със загубите, предава БНТ.

Унищожените площи със земеделски култури са близо 42 хиляди декара. Комисия е обходила вече овощните градини и нивите и е заснела пораженията. 1 500 дка са със сто процента щети. Затова производители вече са изорали унищожените терени и са засели други култури.

Михаил Чиликов - заместник-кмет на община Сливо поле
„Засегнатите на 100 процента - да, държавата се е погрижила за това. Абсолютно всички, които са подали заявления, ще бъдат подпомогнати следващата година.”

В сливополско има земеделци, които вече са разочаровани от компаниите, с които са сключили застраховки. Причината - предлагат им по-малки обезщетения след градушката от договорените.

Валентин Джамбазов - собственик на счетоводна къща
„Имам един земеделски производител, културите му бяха унищожени на сто процента. А те казват: „Дай ще ти платим 20 процента. А втората реколта ще ти я застраховаме без пари. Около 80 хиляди лева трябва да му платят обезщетение, те това се опитват да избегнат.”

Щетите от градушката в Сливо поле ще се отразят върху реколтата и през следващите години. Съсипаните череши например сега трябва да се премахнат от дърветата, защото са изгнили и през тях проникват болести. Докато градините се възстановят, ще се нужни поне 2 години, прогнозират стопаните - време, през което те ще трупат загуби.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари