Защо Зеленски иска "затворено небе" над Украйна и защо НАТО отказва

0
Основната причина е, че Западът не иска да влиза в директен военен конфликт с Русия, а точно това би станало, ако руски самолети нарушат забраната за полети
Основната причина е, че Западът не иска да влиза в директен военен конфликт с Русия, а точно това би станало, ако руски самолети нарушат забраната за полети Снимка: Thinkstock/Getty Images

От първия ден на руската агресия украинският президент иска нещо, което смята за най-важна помощ за страната му - НАТО "да затвори небето над Украйна"

Статия на Борис Митов и Елица Симеонова в Свободна Европа

За последен път Зеленски каза това в нощта на четвъртък срещу петък, когато руската армия обстрелваше района на най-голямата АЕЦ в Европа и предизвика пожар в нейна административна сграда.

"Европейци, събудете се! Какво още трябва да стане, за да затворите небето", каза Зеленски.

Но какво значи "да затвориш небето"? Правено ли е някога? Защо НАТО отказва да изпълни това искане на украинския президент?

Събрахме отговорите на тези три основни въпроса.

Как се затваря небе

"Затворено небе" е обичайният израз, с който хората съкращават официалния термин: "обявяване на зона, забранена за полети".

Това е действие, което Уставът на Организацията на обединените нации (ООН) предвижда в случай на война. Целта е да бъде предотвратено навлизането на военни самолети в определено въздушно пространство.

Глава 42 от Устава на ООН гласи, че ако дипломацията се окаже неспособна да отговори адекватно на дадена военна заплаха, страните членки на организацията “могат да предприемат действия по въздух, море или суша, необходими за поддържане или възстановяване на международния мир и сигурност“.

Затварянето на въздушно пространство е една от тези възможности. Прилагането на тази мярка може да се случи чрез наблюдение, превантивни удари или прихващане и сваляне на самолети, които я нарушават.

Ирак, Босна, Либия

През последните три десетилетия подобно нещо се е случвало три пъти в света. Първия път е без подкрепа от ООН, втория и третия път въвеждането им е с резолюция на ООН и практическо прилагане от страна на НАТО.

  • След първата война в Персийския залив през 1991 г. САЩ и коалиционните им партньори създадоха две зони, забранени за полети в Ирак, за да предотвратят атаки срещу някои етнически и религиозни групи. Това беше направено без подкрепата на ООН.
  • През 1992 г. по време на войната в бивша Югославия ООН прие резолюция, която забранява неразрешените военни полети във въздушното пространство на Босна.
  • Съветът за сигурност на ООН също одобри зона, забранена за полети, като част от военната интервенция в Либия през 2011 г.

Спазването на ограничението, наложено за босненските и либийските зони, забранени за полети, се извършваше от НАТО.

В сегашния случай украинският президент Володимир Зеленски вече няколко пъти призова евроатлантическите си партньори да затворят небето над Украйна, за да попречат на руската авиация да извършва въздушни нападения срещу цели в страната му.

“Ако Западът направи това, Украйна ще победи агресора с много по-малко кръв“, каза по-рано тази седмица Зеленски. “Санкциите вървят в правилната посока. Украйна може да победи агресора. Ние доказваме това на света. Но нашите съюзници също трябва да свършат своята работа.”

Позицията на НАТО

Засега обаче НАТО отхвърля тази възможност. Основната причина е, че Западът не иска да влиза в директен военен конфликт с Русия, а точно това би станало, ако руски самолети нарушат забраната за полети. При такава хипотеза НАТО ще трябва да свали руските самолети.

Евентуалното сваляне на руски самолети, от сили на алианса би могло да доведе до ескалация на военния конфликт и провокиране на трета световна война.

“Нашият съюз е отбранителен, ние не търсим конфликт”, коментира по този повод държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен преди срещата на външните министри от НАТО в петък в Брюксел. Той все пак предупреди, че ако се стигне до конфликт между Русия и членовете на алианса, “ние сме готови за него и ще защитим всеки сантиметър от територията на НАТО“.

В понеделник генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг отхвърли идеята за зона, забранена за полети, заявявайки, че „няма намерения за преминаване в Украйна, нито по земя, нито по въздух“.

Украинска активистка призова британския премиер Борис Джонсън да подкрепи затварянето на небето над Украйна. Това стана във вторник, когато Джонсън беше на посещение в Полша.

“Когато говорите за зона, забранена за полети, както казах няколко пъти на Володимир Зеленски, за съжаление, това означава, че Обединеното кралство би участвало в свалянето на руски самолети - в директен конфликт с Русия”, отговори Джонсън.

“Това не е нещо, което можем да направим, или което сме предвидили. Последиците от това наистина биха били много, много трудни за контролиране.”

Според офицера от американските ВВС и сътрудник на американската неправителствена организация Атлантически съвет Тасън Ветцел-старши затварянето на украинското небе “не е панацея и няма да спре атаките с крилати и балистични ракети срещу Киев”.

[Обявяването на] зона, забранена за полети, има почти 100% шанс да доведе до директен въоръжен конфликт между САЩ и Русия - политическо решение, което не виждам как би се взело”, написа той в профила си в Туитър ден след нахлуването на руската армия в Украйна, допълвайки, че САЩ трябва да се фокусира върху разширяването на доставкитя за Украйна на ракети за противовъздушна отбрана Stinger и противотанкови ракети Javelin.

"Равносилно на война"

По думите на бившия генерал от военновъздушните сили на САЩ Филип Брийдлов пред списание Foreign Policy затварянето на небето над Украйна е “равносилно на война”. “Ако искаме да обявим зона, забранена за полети, трябва да премахнем способността на противника да обстрелва и да въздейства върху нашата забранена за полети зона.“

Бившият служебен министър на отбраната на България Велизар Шаламанов също е на мнение, че НАТО няма да вземе подобно решение, защото това би означавало, че обявява война на Русия.

“Алиансът не може да се ангажира с пряк сблъсък с авиацията и пусковите установки на Русия, защото това означава война с Русия, каза той пред Свободна Европа. НАТО взима решения с консенсус и аз лично трудно мога да си представя да има консенсус по такъв въпрос. Най-малкото България най-вероятно няма да подкрепи такова решение.“

Според него реалистичен вариант за подпомагане на Украйна е предоставянето на средства за противовъздушна отбрана, така че тя да може сама да продължи да защитава въздушното си пространство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари