Защо загинаха есетрите в русенския Екомузей?

0
Редки животински видове станаха жертва на бурята, извила се снощи в Русе
Редки животински видове станаха жертва на бурята, извила се снощи в Русе Видео: Русе Медиа

Редки животински видове станаха жертва на бурята, извила се снощи в Русе

Токов удар е прекъснал електрозахранването в Екомузея, което е довело до смъртта на шестте есетри в аквариума. Останалите риби са оцелели.

Спирането на тока е изключило животоподдържащите системи и рибите са останали без кислород. Музеят няма резервно захранване и есетрите, които са особено чувствителни, са загинали.

Това, което трябва да направим, е трябвало да бъде направено още в проектирането на сградата и на аквариума, защото когато проектирате в 21 век 65 тона аквариум, логично би било според мен да има алтернативен начин за захранване. Не е направено за съжаление, а знаете, че музеите в България не са най-богатите институции. Ние не можем да инвестираме такива суми, каквито са необходими, за да се направи алтернативно захранване. Въпреки всичко сега ще предприемем такива действия, ще видим откъде ще успеем да набавим средства и ще се опитаме да направим алтернативно захранване, което автоматично да се включва при токов удар“, обясни уредникът в отдел „Природа“ Венцеслав Петков, цитиран от Русе Медиа.

Загубата за музея е голяма, тъй като есетрите са били част от разказа за природата и промените в околната среда.

Това бяха живи същества, които носеха много информация и много познание на хората , които посещаваха музея. Имайте предвид, че тези риба са от началото на съществуването на Екомузея, т.е. вече 8 години те живеят при нас. За 8 години те са видени от над 120 000 души и 120 000 души са запознати със съдбата на есетрите в Дунава, в България, че и в световен мащаб. Сега трябва да се сдобием с нови видове. За радост е забранено от много години да се ловят в течението на река Дунав и всички риби, които ние имахме, бяха от развъдници. Те бяха дарение от дарители и ние вече 8 години се грижехме за тях, като някои от тях станаха огромни риби, каквито стават по принцип есетрите“, каза още биологът.

Той припомни, че проблемът с есетрите е свързан както с изчезването на местообитанията им, така и с факта, че есетрите стават полово зрели на много голяма възраст – чак на 18-годишнината си. „Когато бъде хваната такава риба от недобросъвестен рибар, той трудно се разделя с 50 кг месо, без да знае, че това е всъщност младо животно, което не може да продължи вида си“, каза Венцеслав Петков.

Новите есетри ще бъдат търсени отново от развъдници. Ще се търсят варианти за застраховането им, тъй като загиналите риби не са били застраховани поради липса на интерес от страна на застрахователите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    учуден
    Ами има бутилки със сгъстени газове на доста ниска цена.След като е ясно, че са толкова безценни, който е трябвало да помисли малко....ако може.
  • 4
    2
    Мунчо
    Това мУНче явно ни взема за пълни дебили. Това е голям гаф на т.нар "Екомузей", а то ни убеждава, че музеят просто нямал пари! Ами като няма пари ще правят само неща за които имат пари. А къде се скри директорът, професорът Ненов? Абе дебилска история.
  • 5
    1
    Защотоооо О
    всички знаем защо ,а можеше да са хора,като в клип от някой африканска "държава"
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари