Защо цигарите са полезни

0
Защо цигарите са полезни
Снимка: www.dnes-24.com

Всички са чували стократно колко са вредни цигарите, но има и някои случаи, в които те могат да помогнат - по причини, както се казва, необясними за науката.

Въпреки че в дългосрочен план цигарите могат да поразят по най-ужасяващ начин организма и да доведат до преждевременна смърт, има пет възможни ползи от пушенето, които изброява "Лайв сайънс".

Пушенето намалява риска от операция за смяна на коляното

Много пушачи са готови да се разорят вместо да откажат цигарите, но поне ще си спестят скъпа операция на коляното. Изненадващи резултати от ново изследване разкриват, че рискът да им се наложи да сменят изцяло коляното си е доста по-малък.

Каква може да е връзката? Ами, подобни неща се налагат много по-често на хора, които водят здравословен начин на живот като например редовно правят джогинг. Или пък на хората със затлъстяване, какъвто проблем пушачите рядко имат.

При възрастните пък е установен лек защитен ефект по отношение на остеопорозата. Според учените е възможно никотинът в тютюна да предотвратява разграждането на костната тъкан и хрущялите.

Пушенето намалява риска от Паркинсон

Редица изследвания доказват подобна странна връзка - дългогодишните пушачи изглежда имат някаква защита срещу болестта на Паркинсон, и това не се дължи на факта, че много от тях умират преждевременно по други причини.

Най-скорошното мащабно проучване открива, че броят на годините, прекарани в пушене, а не броят на цигарите на ден, оказват по-силен защитен ефект.

Учени от Харвард са сред първите, предоставили стабилни доказателства. Според изследване от 2007 г. ефектът намалява след отказване на вредния иначе навик. Разбира се, те заключват научно, че си нямат и представа защо това е така.

Източник: EXPRESS NEWS
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари