Защо след цигара ни се допива кафе?

0
Британски учени от университета в Бристол установиха защо след като изпушим една цигара, почти винаги ни се допива кафе
Британски учени от университета в Бристол установиха защо след като изпушим една цигара, почти винаги ни се допива кафе

Британски учени от университета в Бристол установиха защо след като изпушим една цигара, почти винаги ни се допива кафе - причината е в гените ни, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Тези, които притежават гена на пушач е по-вероятно да изпитат глад и към кофеина от ароматната течност. Никотинът променя начина, по който тялото преработва кофеина, така че хората се нуждаят от повече кафета, за да усетят ефекта му.

Предразположените към тютюнопушенето заради тяхната ДНК е по-вероятно и да жадуват за кофеина, съдържащ се в напитката, повече от останалите.

Учените от Бристол изследвали гените на около 250 хиляди души от Норвегия, Дания и Великобритания и се опитали да установят каква е връзката между тютюнопушенето и кофеина. От направените анализи станало ясно, че онези от изследваните, които били носители на "тютюневия ген", консумират повече кафе, след като изпушат една цигара.

Екипът на проф. Маркъс Мънафо констатирал също, че хората, притежаващи споменатата генна вариация изпушват по една цигара повече всеки ден.

"Ако пушите 10 цигари повече от другите хора, вие ще изпивате и чаша и половина кафе повече от тях", отбелязва Мънафо.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари