Защо самолетите не летят по права линия?

0
Това не се случва въпреки логиката, която подсказва, че е по-бързо, по-кратко и по-икономично
Това не се случва въпреки логиката, която подсказва, че е по-бързо, по-кратко и по-икономично

Това не се случва въпреки логиката, която подсказва, че е по-бързо, по-кратко и по-икономично

Дори тези, които са зле по физика, геометрия, география и всички други училищни дисциплини, разбират, че най-късото разстояние между две точки е права линия.

Ясно е, че пътищата и железопътните линии не винаги се строят по права линия, но защо самолетите летят не по права линия, въпреки логиката, която подсказва, че е по-бързо, по-кратко и по-икономично?

Погледнете картата на самолетните полети на екраните в самия самолет или на уебсайта на Flightrada , който показва онлайн всички самолети във въздуха. Почти никой от тях не лети по права линия. И колкото по-голямо е разстоянието между началната и крайната точка, толкова по-забележима е дъгата. И понякога дори не дъга, а крива. Защо е така ни разкрива Money.bg.

Земята е кръгла

Има достатъчно причини за това. Но основното е, че нашата планета не е плоска, като на хартиена карта, а сферична. Ако начертаете права линия върху глобус, тази линия ще се превърне в дъга на плоска карта.

За по-голяма яснота да маркираме няколко точки върху портокала и ги свържем с маркер. След това обелете кората и линиите, които приличаха на прави линии върху портокала, се превърнаха в дъги. Това е основната причина. Ако се интересувате от разбирането на нюансите, тогава можете да прочетете за ортодрома и локсодрома - това е интересно.

Лесно е да се разбере, че колкото по-близо до екватора летим, толкова по-прав е маршрутът, защото когато превърнем земното кълбо в карта, изкривяването е минимално близо до екватора, а максималното изкривяване е на полюсите. Но има и други причини.

Маршрути

Има много самолети. И за да се избегне хаосът и да се улесни диспечерите да проследяват самолетите, в небето са положени стотици маршрути. Преди отлитане, като се вземат предвид ветровете, задръстванията и други фактори, полетът се насочва по един или друг маршрут.

Правилото за 60 минути

Освен това маршрутите се определят не както и да е, а по такъв начин, че самолетът винаги да е на определено разстояние от летище, където можете да кацнете в случай на авария. Затова съществува правилото за 60 минути, според което самолетът трябва да е на не повече от 60 минути от най-близкото летище. По-късно се появиха и правилата за 90, 120 и дори 180 минути.

При междуатлантическите полети между Европа и Америка натоварването е толкова голямо, че много маршрути са умишлено проектирани така, че самолетите да не се пресичат и да не преминават опасно близо един до друг. Например полетът Лондон - Маями умишлено лети с 260 км повече, отколкото би могло да бъде. Като се има предвид обхватът на полета, това увеличение е 3,5%.

Политиката

Понякога се намесва политиката и някои държави затварят въздушното си пространство за авиокомпаниите на други държави. Например Украйна затвори небето си за руски авиокомпании и самолетите от Москва до Турция трябва да правят обиколен маршрут.

На Taiwan Airlines също е забранено да лети над китайска територия; Саудитска Арабия и ОАЕ затвориха небето си за Катар и самолетите от Доха до Найроби трябва да летят допълнителни 1100 км (4458 км вместо 3355 км).

Природата

Природата също прави своите корекции в маршрута на самолетните полети. Например, не можете да летите над Тибет. Защото според инструкциите, ако налягането в пилотската кабина спадне, пилотите трябва да намалят височината до 3000 метра надморска височина. А над Тибет това е физически невъзможно, защото там средната височина е 4,5 км над морското равнище.

Освен това няма къде да направите аварийно кацане - планините са навсякъде и в случай на самолетна катастрофа спасителите няма да могат да стигнат до мястото на катастрофата и търсенето ще бъде възможно най-сложно. Следователно е необходимо да летите от Делхи до Сеул с 1250 км повече, отколкото би било възможно, ако по пътя няма планинска верига.

Въздушните течения

Друга причина някои маршрути да се удължават умишлено са въздушните течения. Например, на 60° северна ширина на надморска височина от около 5-7 има тясна зона на силен вятър, която, ако самолетът попадне в нея, ви позволява значително да спестите гориво и време, когато летите на изток. Поради това някои самолети умишлено се изпращат по този маршрут, въпреки факта, че трябва да направите обход и разстоянието се увеличава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари