Защо психичноболни пациенти остават без лечение?

0
Цветеслава Гълъбова: Болният човек не бива да бъде изолиран
Цветеслава Гълъбова: Болният човек не бива да бъде изолиран Видео: NOVA

Възрастна жена бе пребита почти до смърт в русенския град Бяла.

Кървавият инцидент е станал в събота сутринта. Сочен за извършител е 33-годишен мъж, също от Бяла. След задържането му от полицията, той е настанен в местната психиатрична клиника.

Почти безжизненото тяло на 78-годишната Маринка било открито от нейна близка. С линейка пострадалата жена била закарана в болница в изключително тежко състояние. Съседите казват, че е била удряна с паве. Хора от градчето забелязали млад мъж да ходи полугол и неадекватен. Имало и следи от кръв по него. Подали сигнал в полицията. Хората в квартала, където живее Мариян, соченият за извършител на побоя, знаят, че е лежал в психиатрия, но твърдяха, че семейството се е грижило за това редовно да си взема лекарствата.

„Система за обгрижването на психичнолеболните извън болницата на практика няма. Няма психосоциална рехабилитация, няма работа с близки, няма обгрижващ екип. Болният човек не бива да бъде изолиран. Трябва да се работи с него, а не да се разхожда по улиците сам”, заяви в студиото на „Здравей, България” директорът на държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски” Цветеслава Гълъбова, предава NOVA.

Според нея решението на проблема е прилагането на психиатрична реформа. „Тази реформа се забави близо 15 години. Сега сякаш има светлина в тунела. В понеделник беше първото заседание на работна група, която трябва да изготви програми и планове, които да бъдат с дългосрочен хоризонт. Тази стратегия трябва да доведе до промени в законодателството”,допълни Гълъбова. По думите й работата с психично болни хора е много тежка и трудна задача.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари