Защо медицинска сестра в Русе с 42 години стаж излиза на протест?

5
Виделина Драганова остава на работа и след пенсионна възраст и помага на по-младите си колеги
Виделина Драганова остава на работа и след пенсионна възраст и помага на по-младите си колеги Видео: NOVA NEWS

В Русе медицинската сестра Виделина Драганова е в професията от 42 години, остава на работа и след пенсионна възраст и помага на по-младите си колеги

За нея разказва Наталия Йорданова, кореспондент на NOVA в Русе

Днес здравни работници излизат на протест пред Министерство на здравеопазването. Причината е ниските заплати в сектора. Протестът е за четвърта поредна година и се организира от Синдиката на българските медицински специалисти. Той се организира традиционно на 1 март.

По данни на Синдиката за последните две години около 4 000 медицински сестри са напуснали системата на здравеопазването, а на една болница се падат около 25 сестри.

"За четвърта поредна година исканията се едни и същи - задължително гарантиране минимум за медицинските сестри от две минимални работни заплати за страната. Те трябва да бъдат от държавния бюджет, а не да зависят от броя преминали пациенти и от приходите на търговските дружества, след това да растат според заетостта и в какво звено работят", това каза за "Твоят ден" Мая Илиева, председател на Синдиката на медицинските специалисти.

"Не може една сестра да обслужва 50 пациенти. Трябва да има стандарти и да бъдат спазвани. От четири години заплатите не са променяни, нищо не се промени и по време на пандемията. Преди две години се създаде нашия синдикат, това е единствената промяна - нито в заплащане, нито в стандарти има развитие", отбеляза тя.

Медицинската сестра Веселина Ганчева сподели, че на много места в София има болници, където заплатите са между 800 и 900 лева, а в провинцията положението е отчайващо.

"Въобще не може да се прави сравнение с чужбина, където една сестра се грижи за максимум 7 пациента, тук е между 20 и 50", каза още тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Мими
    Докторите все хленчат за пари ,а погледнете ги какви коли карат и какви и имоти имат. Един преглед е 30- 50 лв за 10-15 мин, а повечето хора работим за 20-30 лв на ден.
  • 5
    2
    Мими
    Всеки трябва да има здравна сметка т.е.плащаш ЗОВ които се трупат по тази сметка а не ако не платиш 3 и си вече здравно неосигурен. Ако ти се налагат по-скъпи здравни услуги и не ти стигат парите по сметката - доплащаш.А и трябва да има официално обявен държавен ценоразпис на здравните услуги , така че да няма мошангии. А и не трябва да има джипита , само източват здравната система.
  • 7
    1
    Непознат
    Премахнете търговските дружества от болниците Само тогава ще имаме здравеопазване
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари