Защо фаст фуудът не мухлясва и е толкова вкусен?

1
50% от българите консумират редовно бърза храна
50% от българите консумират редовно бърза храна

50% от българите консумират редовно бърза храна

50% от българите консумират фаст фууд редовно. Според направени проучвания 45% от нашенците ядат в заведение за бързо хранене поне веднъж месечно. Това е тенденция, която се засилва особено много последните десет години и е една от сочените причини за масовото затлъстяване на хората, предаде bTV.

Фаст фуудът със сигурност се харесва на вашите вкусови рецептори и ви носи удоволствие, но определено не се харесва на вашия организъм. Съдържанието на този тип храна е всичко друго, но не и полезно.

Правени са много експерименти с бързата храна. Например блогърка направи малък собствен експеримент, за да докаже, че някои бързи храни са страшни. Лиза Кейн, гениалната писателка зад страхотния блог Snack Girl, след години на храносмилателни проблеми от яденето на бургери за бързо хранене, прави експеримент, за да си отговори на въпроса защо ѝ се случват тези неща.

Тя поставя два бургера в чиния, единият от бързо хранене, другият домашно приготвен. Тя ги оставя в топла стая за 11 дни. След този период тя установява, че бургерът от голямата верига за бързо хранене изглежда толкова свеж и перфектен, колкото и в деня, в който беше закупен. Домашният бургер? Той е изгнил, както би трябвало да бъде.

Още по-шокиращ е експериментът през 2014 г. на Катрин Гофард и Ава Ван Стратен, които го извършиха в академията Нотр Дам в Уисконсин. Те съхранили няколко чийзбургера за бързо хранене и пържени картофи в отворени буркани на стайна температура. Две години и половина по-късно резултатите показали, че леко мухлясване се е появило само в един чийзбургер, докато останалата храна не е имала растеж на бактерии. Дамите сравняват храната за бързо хранене с по-здравословен чийзбургер и пържена храна, приготвена с местни продукти. След като оставили по-здравословното ястие да престои една седмица, се оказало, че е изцяло покрито с плесен.

Ето разбивка на някои от консервантите, които могат да бъдат намерени в много популярната храна

TBHQ

Пържените картофи понякога могат да запазят хрупкавия си вид поради TBHQ, което е по-прост начин за обозначаване на третичен бутилхидрохинон. TBHQ е субстанция на петролна основа, използвана за спиране на окисляването на мазнини и масла, но TBHQ се използва и в бутанови запалки и лакове. Децата са по-податливи на гадене, повръщане и шум в ушите или загуба на слуха, когато са изложени на това вещество, пише gundrymd.com.

Калциев сулфат

Хлебчетата за хамбургер остават без мухъл благодарение на съставки като калциев сулфат. Обикновено се посочва сред информацията за хранителните данни на повечето ресторанти за бързо хранене, но това не означава, че не е съмнителна съставка за включване в хранителен продукт. Този кристален прах е бял, без мирис и по-често се използва за превозни средства, пластмаси, метали и пестициди.

Добавки

Много хамбургери съдържат само 2 процента месо и вместо това съдържат съставки, които обикновено се намират в хамбургерите, като кръвоносни съдове, растителен материал, хрущял и кост. Тези телешки остатъци също са с високо съдържание на мазнини и са приготвени на висока температура, което им помага да губят влага, като по този начин спомагат за по-дълъг срок на годност. Понякога се използват голямо разнообразие от добавки за консервиране и текстуриране на месото, като натриев фосфат и нитрати. Натриевият фосфат като цяло се счита за безопасен, но може да наруши начина, по който тялото ви абсорбира желязо, калций и магнезий и не се препоръчва за хора с бъбречни проблеми. Яденето на твърде много нитрати е свързано с различни видове рак, включително колоректален и стомашен рак.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари