Защо два русенски квартала нямат канализация?

1
"Ако едно земетресение стане, няма да възстановим къщите си заради ямите", споделя Радуловски
"Ако едно земетресение стане, няма да възстановим къщите си заради ямите", споделя Радуловски Снимка: Булфото, архив

Русенските квартали "Средна кула" и "Долапите" са без канализация откакто съществуват

Местните жители са принудени да копаят септични ями в дворовете си и да плащат на специализирани фирми за почистването им, разкрива БНТ. 

"Много е трудно, защото вече животът се промени - с автоматични перални, вътрешни тоалетна и баня и в края на краищата водата не се поема много добре, защото земята не е подходяща за тази цел. Налага да копаем ями, да ги запълваме с камъни, да бетонираме отгоре, на един метър дълбочина да пълним с пръст и съответно да направим двора си приятен за живеене. Не могат да се сложат никакви дръвчета", разказва собственик на къща.

Директор на местна детска градина разказва, че сградата също е на септична яма, което не е екологично. Тяхната яма се намира в чужд двор, който използват с разрешение на собственика.

През последните 20 години е имало изготвени няколко проекта за изграждането на канализация, но по различни причини те са пропадали.

"След 2-годишна подготвителна дейност, състояща се в прединвестиционни проучвания, завършени с идеен проект и обявяване на обществени поръчки за избор на изпълнител, вече реално строителните дейности в двата квартала вървят. До момента са изградени 7 км канализация, 3 водопровод от общо 45 км. Отпадните води на двата квартала ще бъдат отведени в градската пречиствателна станция на гр. Русе", заяви директорът на ВИК Русе инж. Сава Савов

Той допълни, че в Русе предстоят допълнителни дейности, свързани с подновяване на водопроводната мрежа. Инж. Савов каза, че крайният срок за завършване на канализацията на кварталите "Средна кула" и "Долапите" е юни 2023 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари