Жители на "Средна кула" и "Долапите" трети ден блокират пътя Русе - София

0
Жители на "Средна кула" и "Долапите" трети ден блокират пътя Русе - София
Видео: БГНЕС

Трети ден пътят Русе-София бе блокиран от протестиращите жители на русенските квартали "Средна кула" и "Долапите". Въпреки националния празник над 200 души затвориха за повече от два часа движението и в двете посоки, поради което се образуваха дълги колони. Хората настояват да се срещнат с областния управител Венцислав Калчев, за да получат отговор защо проектът за канализацията на кварталите е спрян. За втори ден обаче единствено кметът Пламен Стоилов дойде на място да разговаря с протестиращите.

Областният управител Венцислав Калчев задочно обясни, че няма възможност да се види с жителите на двата квартала, защото имал друга програма, а и никой не го бил канил на подобна среща. Той обаче щял да се срещне с тях във вторник заедно с кмета в сградата на Общината, за да ги изслуша и им покаже писмото на МОСВ, в което се казва, че няма пари за одобрения проект за канализация в двата квартала. "Всеки може да си направи извод за забавянето. Истината е, че тази година много трудно може да се осигури финансиране. Желанието на министерството и на министър Михайлова е този проект да се случи", заяви Калчев.

От своя страна зам.-председателят на парламентарната комисия по екология и русенски депутат от БСП Добрин Данев каза, че жителите на Средна кула и Долапите трябва ясно да разберат причините за забавянето на финансирането на този проект. "Аз мисля, че някой преди нас не си е свършил работата и точно по тази причина сега се търси политически причини да се вмени вина на правителството. При един спокоен разговор с областният управител ще се разбере какви са причините за това проектът да не бъде финансиран. На заседание на Комисията по околна среда в парламента министър Михайлова е посочила кои проекти са одобрени и кои от тях са финансирани и кои не са поради липса на средства. Моето лично мнение е, че поради забавяне на този проект одобреният проект е останал без финансиране", каза още Данев. Проектът може да получи финансиране, но това ще стане от новия програмен период. По стария програмен период ресурсът вече е изчерпан.

При срещата си с протестиращите обаче кметът на Русе Пламен Стоилов отново припомни, че общината е свършила своите ангажименти и проектът е трябвало да бъде финансиран още през ноември м.г. Ако все пак до април се отпуснат средства, той може да бъде завършен в срок до края на 2014 г.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари