Защо дебелеем?

0
Понякога наддаването на тегло може да е свързано със заболявания или лекарства
Понякога наддаването на тегло може да е свързано със заболявания или лекарства

Понякога наддаването на тегло може да е свързано със заболявания или лекарства

Увеличаването на теглото невинаги е свързано с неподходяща диета и малко движение. Понякога наддаването може да е свързано с други заболявания или лекарства. Actualno.com представя шестте най-често срещани причини за увеличаване на теглото.

Заболяване на щитовидната жлеза

Внезапното наддаване на тегло може да бъде един от симптомите на заболявания на щитовидната жлеза. Това е предимно случай на хипотиреоидизъм. Увеличаването на теглото може да бъде съпроводено и от други симптоми. Те включват умора, понижено настроение, главоболие, проблеми с концентрацията и чуплива коса. Лечението на хипотиреоидизма се основава предимно на прилагането на тироксин на пациентите, който ускорява метаболизма. Това улеснява и връщането към предишното тегло.

Стрес

Понякога наддаването на тегло е свързано и със стреса. То се причинява от кортизола, който кара тялото ни да освобождава инсулин. Това понижава нивата на кръвната захар, което води до внезапно чувство на глад. Той от своя страна често се задоволява със случайни закуски като сандвичи, хлебни пръчици или чипс, което може да доведе до увеличаване на теглото.

Дехидратация

Дехидратацията също е враг на здравословното телесно тегло. Не забравяйте да пиете поне 2-3 литра течности всеки ден. Препоръчват се вода и билкови чайове без захар. Дехидратация може да настъпи и при хранителни отравяния и инфекции, които са свързани с диария, повръщане и повишена температура. Освен повишаване на теглото, дехидратацията може да бъде придружена и от други симптоми. Това са най-вече чувство на умора, намалено уриниране, замаяност, сухота в устата и сухота в очите.

Психологически разстройства

Наддаване на тегло може да настъпи и в хода на някои психични разстройства, като например депресия. Това е свързано с промени в начина на живот - намалена физическа активност и прекомерен прием на храна. Важно е също така да се има предвид, че пациентите с депресия могат да имат нарушена секреция на кортизол, което от своя страна може да понижи нивата на кръвната захар. Резултатът е повишен и често неконтролиран апетит, който води до излишни килограми.

Прием на определени лекарства

Увеличаването на теглото може да бъде причинено и от някои лекарства. Един такъв пример е противозачатъчното хапче. Ако забележите повишаване на теглото, трябва да се обърнете към гинеколога си. Това може да означава, че лекарството не е коригирано правилно. Увеличаване на теглото може да се появи и при лечение със стероиди. Според проучванията това е един от най-често съобщаваните странични ефекти на стероидната терапия. Изчислено е, че вероятността за наддаване на тегло е значително по-голяма при пациенти с по-висок ИТМ.

Синдром на поликистозните яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници е едно от най-често диагностицираните женски състояния. Смята се, че до 15 % от жените са засегнати от него. Един от симптомите му е наддаването на тегло. Заболяването може да бъде придружено и от други неприятни симптоми. Те включват преди всичко нередовна или липсваща менструация, чести промени в настроението, болки в гърба, метеоризъм, прекомерно окосмяване по мъжки образец - хирзутизъм и кожни проблеми - акне, мазна кожа и себорея.

При жените, които се опитват да имат деца, също могат да се наблюдават проблеми със забременяването. Лечението на синдрома на поликистозните яйчници се основава преди всичко на подобряване на комфорта на пациентите. PCOS е хронично заболяване, което не може да бъде излекувано. Терапията се основава главно на антиандрогенни медикаменти и двукомпонентни контрацептивни таблетки.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари