5 причини, поради които напълняваме незабелязано

2
Често въпреки здравословния си начин на живот, физическата активност и липсата на лоши навици, много хора се оплакват от наддаване на тегло
Често въпреки здравословния си начин на живот, физическата активност и липсата на лоши навици, много хора се оплакват от наддаване на тегло Снимка: iStock

Често въпреки здравословния си начин на живот, физическата активност и липсата на лоши навици, много хора се оплакват от наддаване на тегло.

Това се дължи на причини, които са незабележими на пръв поглед, пише електронното издание medikforum.ru, цитирано от Актуално.

Британският лекар Майкъл Мозли, който е експерт в областта на отслабването и диетите, разкри какво провокира този феномен. Той изброи пет причини, които водят до наддаване на тегло дори и при хора, обръщащи внимание на здравето си. 

1. Голям размер на порцията

Често срещан проблем е невъзможността да забележите, че храната, която консумирате е в големи порции. Д-р Мосли дава за пример честото прекаляване със зърнени храни, сухи закуски, готови за консумация сосове – всичко това на пръв поглед може да изглежда като здравословна храна, но всъщност не е.

2. Консумация на готови сосове и напитки

Те са източник на "течни" калории, които особено бързо се усвояват от тялото, отлагайки се във вид на мастни запаси.

Кафе със сметана, различни подсладители, алкохол, плодови сокове, кетчуп и така нататък – всичко това често не се счита за „нормална храна“, тъй като е с високо съдържание на калории и въглехидрати.

3. Кратки интервали между храненията

Д-р Мосли допълва, че хранителните навици на съвременния човек се характеризират с кратки паузи между храненията, въпреки че до преди няколко години повечето възрастни обикновено са се придържали към интервали от четири до пет часа при консумацията на храна.

Сега ядем повече от 20 процента нездравословна храна, отколкото през 1980 г., и това е тясно свързано с нарастващите нива на затлъстяване в световен мащаб“, отбелязва експертът.

Лекарят уточнява, че две закуски на ден могат да осигурят допълнителни 400 килокалории.

4. Липса на сън

Друга причина за неусетното наддаване на тегло е липсата на сън, твърди д-р Мосли, позовавайки се на резултатите от изследване на учени от Кингс колидж в Лондон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари