Защо батерията на телефона „умира“ при студено време

0
Съвети за справяне с проблема
Съвети за справяне с проблема Снимка: Shutterstock

Забелязали ли сте, че в много студено време батерията на телефона ви пада по-бързо, а понякога и доста рязко – например от 30% се срива до почти 0%, ако човек се поддаде на невнимание.

Доказано е, че работата на батерията се влошава при лоши метеорологични условия, но какво се крие зад това явление, пише изданието Fortune в свой материал по темата, както и дава някои съвети как потребителите да удължат живота на своите устройства. 

Казано простичко, батериите на телефоните се влошават от студа заради химическия им състав. Презареждащите се батерии в повечето съвременни потребителски продукти, в това число мобилни телефони, лаптопи и електрически превозни средства, използват литиево-йонна технология. В тези системи токът тече от положително заредения анод (обикновено направен от графит) към отрицателно зареден катод (метален оксид). Между тях има електролит, обикновено  представляващ солен разтвор под формата на течност или гел, който провежда електричеството. 

При нормални условия заредените частици преминават безпроблемно между противоположните полюси, създавайки електрически ток. При ниски температури обаче ситуацията се усложнява и това се дължи на въпросната електролитен разтвор. Принципът е сходен с поставянето на течност във фризера, където логично тя замръзва. Нещо подобно се случва и с батерията. 

Охлаждането кара електролитната среда да се сгъсти, ставайки по-вискозна, обяснява Линда Назар, професор по химия в Университета на Ватерло в Канада. Това влошава свойствата на материала като проводник, намалявайки подвижността на заредените частици, произвеждащи електричество. Забавянето на процесите на работа на батерията е просто следствие от природните закони, казва тя. 

Какво казват технологичните компании 

Повечето големи производители на телефони предупреждават клиентите, че студената среда влияе на производителността на продуктите им. 

Apple казва, че животът на батерията в нейните iPhone модели намалява при по-ниски температури, но отбелязва, че „това състояние е временно“. „След като температурата на батерията се върне в нормалния си работен диапазон, нейните резултати също ще се върнат към нормалното си състояние“, се казва още на сайта на компанията. 

„Идеалната зона на комфорт“ според Apple варира между 17-22 градуса по Целзий. От компания уверяват, че работата на нейните телефони все пак ще остане незасегната и при температури над точката на замръзване на водата. 

Любопитно е също, че горещите температури пък могат да повредят трайно капацитета на батерията, предупреждават още от Apple, посочвайки, че те може да доведат до намаляване на течността завинаги. 

Samsung от своя страна опитва да разсее един от широко разпространяваните митове сред потребителите, а именно, че животът на батериите може да се удължи, ако те се съхраняват във фризера. Компанията изрично се противопоставя на тази практика, предупреждавайки, че „тя не е правилна и може да повреди батерията ви“. 

Няколко съвета 

Дръжте телефона си в правилния температурен диапазон. В тази връзка Samsung например съветва хората да не оставят устройствата си в жабката на колата при много горещи или много студени дни. 

Носете със себе си портативни външни батерии. Те са евтини и може да се окажат особено полезни в критични ситуации. 

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари