Защо България не отвори небето си за Сергей Лавров?

2
Мария Захарова нарече това решение "опасна глупост"
Мария Захарова нарече това решение "опасна глупост" Снимка: РИА новости

Мария Захарова нарече това решение "опасна глупост"

България отказа да отвори небето над страната ни за руския самолет, с който пътуваше министърът на външните работи Сергей Лавров заради санкции срещу говорителката на руската дипломация, предаде bTV.

Лавров все пак пристигна в Скопие за среща с външните министри на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ). Самолетът на руския първи дипломат влезе в Северна Македония, прелитайки над Турция и Гърция.

След две години руски самолет кацна в Скопие в полунощ българско време. Той обаче не летя през България, тъй като на борда е била и говорителката на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова. Според нея за първи път в историята държавните власти забраняват не самолет, а човек в самолет да бъде в небето. Тя нарече решението "опасна глупост" късно снощи в Телеграм.

За първи път от началото на руската агресия срещу Украйна министърът на външните работи на Русия е на посещение в страна от НАТО. Среща между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и Лавров не се състоя, тъй като те се разделиха на летището в Скопие.

Ето как ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел коментира присъствието на Сергей Лавров на срещата:

Вашето решение да позволите на Лавров да участва то е в съответствие с нашата обща цел: да поддържаме многостранността жива. Това ще бъде добър повод той да чуе директно от участниците в тази среща защо Русия е осъдена и изолирана. И тогава той ще може да се върне в Кремъл и да докладва на господаря на Кремъл, че Европейският съюз и ОССЕ остават единни в осъждането на агресивното противозаконно поведение на Русия“, каза върховният представител на ЕС за външната политика Борел.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    фена на Путин
    Нашите са епично жалки в чуждоугодието. Мислят се за значими фактори а всъщност са щайга с прекупени кравешки лайна. Нито европа, нито сащ, нито България са способни да накривят на Руското настроение ако то планира нещо.
  • 11
    5
    до 2
    Къде се загуби, бе дебил? Помислих, че са те убили в Украйна. Иначе за протокола и Лавров има наложени персонални санкции от "демократичният " както и Захарова, но забраняваме прелитането единствено заради нея. Иначе ЗАХАР е руско мъжко име и няма нищо общо със захар, сладурчик!:) Ама липсваха ми елементарните ти заключения, които ги подмяташ с такава страст!:) Бе ти да не си учил в СПТУ по ЖПТ , както и оня ситния "генерал".?:))
  • 13
    4
    Аз
    През Турция и Гърция може, през България не може... Пълно излагане.
  • 8
    3
    Сергей Лавров
    ще си го премести, кой взима на сериозно нашата власт по Европа и света?!? с тия провали ката ден?!?
  • -15
    2
    Bonkerz
    28.11.2023 г. Членове на делегацията, която трябва да придружава руския външен министър Сергей Лавров на срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, няма да могат да прелетят през българското въздушно пространство на път за Скопие. - Мария Габриел. Тая циркаджийка Захарова защо ни провокира като знае предварително че няма разрешение за нея? И да вземе да си смени българската фамилия, щото руската дума за захар е Сахар.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари