Откъде премина самолетът на Сергей Лавров на път за Скопие?

0
Москва отправи остри критики към България, че самолетът на руския външен министър не е допуснат през българска територия
Москва отправи остри критики към България, че самолетът на руския външен министър не е допуснат през българска територия Видео: NOVA

Москва отправи остри критики към България, че самолетът на руския външен министър не е допуснат през българска територия

Задълбочава се дипломатическият скандал заради участието на руския външен министър Сергей Лавров на заседанието на ОССЕ в Северна Македония. Москва отправи остри критики към България, че самолетът на Лавров не е допуснат през българска територия заради това, че на борда е имало още един човек от санкционния списък.

А външният ни министър Мария Габриел е напуснала форума на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа след пристигането на Лавров, предаде NOVA.

От данните от сайта Flightradar24 се вижда, че самолетът с Лавров е минал през Турция и Гърция, за да стигне до Северна Македония.

Снимка: Нова телевизия

Преди руския външен министър Сергей Лавров да кацне в Скопие, дипломат номер 1 на Северна Македония събра на работна вечеря вчера външни министри на страните членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. На срещата е била и Мария Габриел, потвърдиха наши източници. След нея обаче тя си е тръгнала от Скопие. А като най-вероятен мотив се посочва присъствието на Лавров. По същото време вчера от Скопие си тръгват и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и заместник-председателят на Европейската комисия Жозеп Борел, който коментира решението на Скопие да покани Лавров.

Вашето решение да позволите на Лавров да участва е в съответствие с нашата споделена цел да поддържаме многостранността жива. Това е добра възможност за него да чуе защо Русия е осъдена и изолирана и след това ще може да се върне в Кремъл и да каже на господаря на Кремъл, че ОССЕ и ЕС остават единни в осъждането на незаконното и агресивно поведение на Русия”, заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политиката за сигурност.

Габриел си тръгва от Северна Македония часове преди самолетът на Лавров да заобиколи България въпреки разрешението за прелитане. Причината – на борда му е присъствала говорителката на Лавров - Мария Захарова, санкционирана от Брюксел. За нея разрешение от София не е имало, затова самолетът не е пуснат през нашето пространство. Самата Захарова реагира остро.

Помислиха ли българските чиновници за това, че спрямо хиляди натовски деятели, които се намират в нашите огледални забранителни списъци, могат да бъдат предприети подобни мерки в отговор? И помислиха ли за създаването на опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой даде правото на неграмотни чиновници в София да позорят българския народ?”, заяви Захарова.

По време на срещата на външните министри в Скопие някои делегации напуснаха залата в момента, в който Лавров започна речта си.

Изглежда, че ЕС се е отказал от първоначалните цели на своите основатели, които бяха насочени към подобряване на благосъстоянието на гражданите. Благодарение на усилията на брюкселската бюрокрация той се превърна в агресивен геополитически проект”, заяви Лавров.

Присъствието му на форума доведе до бойкот от страна на Балтийските държави и Полша.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари