„Защитници" на природата лапнали над 30 млн. лева покрай „Сребърна“

0
Езерото е защитена територия, биосферен резерват, включен като обект на природното наследство на ЮНЕСКО през 1983 г., заедно с Пирин и Несебър
Езерото е защитена територия, биосферен резерват, включен като обект на природното наследство на ЮНЕСКО през 1983 г., заедно с Пирин и Несебър

Най-малко 30 млн. лева са гушнали „защитници” на природата, имитирайки че опазват резервата „Сребърна”. В същото време езерото всекидневно е заливано от фекалии, алармира неправителствената гражданска коалиция „Природата за хората и регионите”. Езерото е защитена територия, биосферен резерват, включен като обект на природното наследство на ЮНЕСКО през 1983 г., заедно с Пирин и Несебър. За състоянието на природната забележителност трябва редовно да се изготвят доклади.

През 2008 г., когато са се леели мръсните води, в езерото е изпълняван проект „Възстановяване на влажни зони и намаляване на замърсяването”. Той е на стойност 13,280 млн. долара и е финансиран от Световната банка със 7,5 млн. долара, плюс 3 млн. долара от държавния бюджет. Останалите 2,73 млн. долара идват от спонсори. Участник в проекта е и организацията „Зелени Балкани” с председател на УС Тома Белев. Като част от проекта „Зелени Балкани” дори закупуват 6400 декара земи по българското дунавско крайбрежие с мотив опазване на влажните зони. Наред със “Сребърна” „Зелени Балкани” са изпълнявали 22 проекта, свързани със защитаване от замърсяване и съхранение на влажни зони в страната, които са общо 11.
От министерството на околната среда казаха пред “Труд”, че ще се запознаят със случая и днес ще обявят становището си. Факт е обаче, че преди дни екоминистърката Ивелина Василева призна, че още от 2002 г. фекални води се вливат в „Сребърна” и това продължава и в момента.

„От този факт следва едно много важно заключение, че са пълна лъжа, измама и фалшификация представяните досега доклади, данни и заключения от изпълнителите на тези проекти основно зелени екологични организации”, коментираха от “Природа за хората и регионите”. Оттам заключават, че похарчените за тази „работа” десетки милиони лева с нищо не са допринесли за опазване на околната среда.

Междувременно държавните харчове за “опазването” на “Сребърна” продължават да набъбват. През март 2013 г. екоминистерството отпуска нови 4,2 млн. лв. за поддържане и устойчиво управление на природния парк. Парите ще се усвояват до март 2015 г.

Отново през 2013 г. Министерството на околната среда и водите финансира „Национален план за опазване на най-значимите влажни зони в България”. Той е 10-годишен за периода 2013-2023 година. Реализира се от Българска фондация „Биоразнообразие” на Росен Василев и от “Българско дружество за защита на птиците” на Петър Янков. Включена е и Българо-швейцарска програма за опазване на биоразнообразието.

Предназначението на плана е да бъде инструмент за опазване и управление на най-значимите влажни зони, част от които са и Природен резерват „Сребърна”. Един от ангажиментите на изработващите плана е непрекъснат мониторинг на най-важните компоненти, свързани с езерото.
Друга организация – WWF - България, също изпълнява два проекта за опазване на влажните зони - за 3 млн. евро и за 1,36 млн. лв.
Въпреки усвоените досега десетки милиони никоя от изброените организации не е повдигнала въпроса за фекалиите, които замърсяват „Сребърна”.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари