Зареждаме телефона си за секунди?

0
Новият материал MXene притежава свойствата на суперпроводник
Новият материал MXene притежава свойствата на суперпроводник

Учени от университета Drexel откриха, че разработеният от тях материал MXene притежава свойствата на суперпроводник, способен да зарежда батерии за секунди.

Футуристичният наноматериал притежава невероятни свойства и според учените той ще допринесе за това хората да зареждат автомобилите, лаптопите и телефоните си по-бързо отвсякога – за броени секунди или най-много минути, пише "Новини Лондон".

Характерно за батериите е, че съхраняват йони в портове, чийто брой е директно свързан с трайността на живота им. Повечето батерии обаче имат сравнително малко на брой портове и не особено проводящи. Материалът MXene е благоприятен именно за направата на батерии, тъй като има свойството да оптимизира електро потока и да осигурява много повече пътища към въпросните портове.

Мария Лукатская, член на екипа, описва идеалната архитектура на електродите като – движение на йони към портовете по многолинейни високоскоростни „магистрали“, вместо по еднопосочни пътища. „Нашият макропорест електроден дизайн постига именно тази цел и позволява бързо зареждане от порядъка на няколко секунди“.

Ключът към забележителните свойства на материала е двуизмерната му структура и комбинацията от водороден гел с оксиметален компонент, пише Futurism. Това спомага за достатъчна плътност, която да предпазва от вода и радиация и, по-важното, да притежава идеални характеристики на батерия.

Бъдещето на метериалите Материалът MXene няма да се появи в търговската мрежа, нито пък да бъде внедрен в настоящите технологии поне в следващите три години. Той обаче има потенциала да преосмисли сегашните технологии и да сложи край на бавното зареждане, както и да удължи живота на батерията на устройството. MXene е един от многото чудни материали, които обещават да променят начина на конструиране на технологиите.

В основата им лежи идеята за използването на микроскопичните нано частици, които имат шанса да дадат отражение на макро ниво. Най-популярен в това отношение е графенът, който се слави с невероятен спектър от приложения – от обезсоляване на морската вода до внедряване в роботиката и преноса на ток с нулево съпротивление.

Съществуват обаче и други като 1D boron например, който може да се използва като полупроводникова верига или устойчива на деформации двуизмерна лента.

Живеем в епоха, в която имаме научно-техническите възможности да манипулираме материята повече от всякога и да създаваме материали, за които до неотдавна смятахме, че принадлежат към сферата на научната фантастика.

Независимо дали става дума за незабавно зареждане на телефона или за програмиране, предстоящите открития в тази ниша вещаят изключителни вълнения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари