Разширяват военния полигон Шабла

0
Промените ще доведат да по-ефективно използване на военното съоръжение
Промените ще доведат да по-ефективно използване на военното съоръжение Снимка: КЛУБ КРИЛЕ / Огнян Стефанов

Промените ще доведат да по-ефективно използване на военното съоръжение

Проект на Постановление на Министерския съвет за разполагане и функциониране на полигон на Българската армия в района на нос Шабла предлага министърът на отбраната Димитър Стоянов. Очакваните резултати са синхронизиране на националната нормативна база, осигуряване на условия за понижаване на рисковете при провеждане на стрелби със съвременни образци военна техника и по – голяма ефективност в използването на въздушното пространство на Република България.

Сегашните граници на зенитен полигон Шабла са обособени с правителствено постановление от 1996 г., както и въоръжението и боеприпасите, които могат да бъдат използвани в тях. През 2010 г. Министерският съвет е определил зоните във въздушното пространство на Република България, в които се ограничава въздухоплаването. Като опасна зона за въздухоплаване е публикувана и зоната над полигона, като са посочени и нейните конкретни въздушни хоризонтални и вертикални граници.

При съпоставяне на географските координати, определени в двете постановления, се посочва в мотивите на проекта, се откриват съществени разлики, които значително ограничават пространството, което може да бъде използвано за работа на зенитния полигон. Така се създават и предпоставки за допускане на инциденти.

През последните години, като част от големи международни учения, на зенитен полигон Шабла се провеждат учения и тренировки от военни формирования на държави – членки на НАТО. По време на подготовката за тях, нееднократно представители на тези страни заявявали желание да изпълнят тренировъчни пускове със съвременни оръжейни системи, но ограниченията не позволявали това. Констатирана е потребност от създаване на нови опасни за въздухоплаването зони и заличаване на вече публикувани зони, които са със статут на отпаднала необходимост.

Промените ще доведат до по-ефективно използване на зенитен полигон Шабла от съвременни зенитно – ракетни комплекси на въоръжение у нас и в държавите – членки на НАТО при провеждане на мащабни учения и тренировки. Еднозначно ще бъдат регламентирани статутът и границите полигона и ще се осигурят условия за понижаване на рисковете при провеждане на тренировки и учения със съвременни образци военна техника. Друга цел на проекта е увеличаване на обемите въздушно пространство за изпълнение на граждански полети. Ще бъде осигурена и безконфликтност на дейностите, извършвани на армейските полигони с изпълнението на полети на гражданската авиация, както и улесняване на процесите на гражданско – военна координация при резервиране на въздушното пространство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    До 1
    Ще се получи,ще се получи,не всички се кланяме на Кремълската звезда...
  • 7
    1
    А-хааа,
    Подготвяте ни за война срещу Русия, а? Е, няма да ви се получи, ГАРАНТИРАМ ви го! Ако ви стиска – раздайте ни по един автомат в ръцете и само гледайте по кои точно родни отрепки ще стреляме!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари