Заради лоша реколта: По-високи цени на плодове и зеленчуци

0
Това прогнозира Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата
Това прогнозира Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Снимка: bTV / стоп кадър

Това прогнозира Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

„Спирането на вноса е желание от миналото да няма конкурентна борба, но не това повелява пазарната икономика, свободното движение на стоки и нашето членство в Европейския съюз. Трябва да ставаме по-ефективни, по-конкурентноспособни и не да бягаме от конкурентната борба, а да ставаме по-ефективни“.

Това каза в предаването „Тази събота и неделя“ по bTV Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Според него най-добрите примери в аграрния сектор за Европа са Нидерландия, Испания и Германия, а зад Океана – САЩ.

Там кооперирането е на много високо ниво. Там работят заедно. Не е казано да правят ТКЗС, но малки земеделци правят общи структури за доставка на ресурси, за купуване на машини, за услуги, но най-вече за търговия. По-мощната структура е по-конкурентноспособна, може да се опира на търговския капитал“, обясни той.

"Законодателството ни позволява кооперативи. Има един проблем – доставките в рамките на кооперативите, но това е въпрос на дребни промени. Въпросът е, че браншът трябва да го иска. Ние по стар български обичай чакаме да понасяме загуби, след което решаваме да ставаме ефективни, защото пазарът учи. Там бързо се губи и това учи, а най-бързо българинът се учи, когато започва да плаща повече. Браншът е готов, той няма избор. Цивилизационен избор на България е свободният пазар и демокрацията. Ние не можем хем командни методи, хем демокрация, хем разпределение“, коментира Владимир Иванов.

Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата коментира, че не само в България, но и в Европа е имало неблагоприятна реколта заради климата през пролетните месеци.

Лукът, картофите, зелето, доматите и краставиците ще са на по-високи цени. При млечните продукти в последните месеци няма съществени промени, а натискът на цените е надолу.

На цените на едро увеличението е 7%. В цените на дребно наблюдаваме и по-високи, и по-ниски равнища на увеличение, но това зависи от самия район, от начина на продаване. В Плевен цените са по-ниски от тези в София. Пазарът на дребно трябва да се изследва район по район, играят много фактори“, допълни Владимир Иванов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Мунчо
    Няма таковапонятие "лоша година". Годината може да е лоша за една или друга култура, но също така е добра за други. Но тук годините винаги са "лоши" за всичко.
  • 4
    2
    Питане???
    А когато реколтата е добра сваляте ли цените? Кажи бе, говедо...
  • 7
    1
    Пунта Мара
    Колко удобно, от години едно и също, изтъркано обяснение. Лоша реколта. И колко да е лоша, та няма масови фалити ?! Количеството е същото, качеството е същото, а цената винаги е нагоре. Мизерници.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари