Заповядайте на безплатен офроуд по улица „Св. Димитър Басарбовски“!

3

Лунен пейзаж по улица „Св. Димитър Басарбовски“

Състоянието на пътната мрежа в Русе не е особено добро, въпреки многократно обявяваните намерения на различните градски управи през годините, да се заемат спешно с обновяването ѝ.

Има участъци, които приличат по-скоро на лунен пейзаж, отколкото на модерна градска улица. Пример в това отношение е „Св. Димитър Басарбовски“, свързваща Западна зона на Русе с кварталите Средна кула, Долапите и село Басарбово. По нея минават ежедневно и туристите, запътили се към Басарбовския скален манастир.

Това, по което хората се движат, не приличат на път, а на офроуд участък.

Шофьорите са принудени да криволичат, за да избегнат зейналите по асфалтовото покритие дупки. Да не говорим, че няма абсолютно никаква маркировка. Изобщо може да се каже, че ако не си минавал по тази улица, със сигурност ще си потрошиш колата, тъй като има неочаквани кратери и принудени да маневрират на зиг заг коли. На всичкото отгоре в района работят десетки русенци, на които им се налага да вървят пеш. Така изпитанието минава на още едно, по-горно ниво – гледаш да не се удариш в криволичещата насреща кола, пазиш пешеходците, чудиш се къде точно шофираш, тъй като няма граница между асфалта и банкета…. Така че, ако ви е скучно ежедневието, моля заповядайте на безплатен офроуд по ул. „Св. Димитър Басарбовски“!

Не искам да си представям как се чувстват туристите от Германия, Австрия, САЩ и Румъния, друсайки се в автобусите по пътя до манастира. И дали на повечето от тях не им падат ченетата не само от уплаха, ама и от самите дупки…..Но да не навлизаме в темата за туризма и качеството на отрасъла в България. Факт е, че многократно русенските медии са подавали сигнали до местната администрация.

През 2018 година имаше гражданска подписка с искане за спешен ремонт. По същото време Пенчо Милков, в качеството си на депутат от БСП, направи запитване до тогавашния кмет Пламен Стоилов. От администрацията отговориха, че „….още през 2016 г. във връзка с изготвянето на програмата за ремонт на улиците в Русе комисия от експерти е извършила оглед на „Димитър Басарбовски“. Констатирано е, че по нея са извършвани локални ремонти - изкърпване на пропадания и дупки, поради което е необходимо подобряване на експлоатационното състояние на улицата.

През 2009 г. е изготвен и одобрен инвестиционен проект за изграждане на канализация на кварталите Средна кула и Долапите. Част от този проект е довеждащ колектор до главния канализационен колектор от ВиК мрежата на Русе, който отвежда отпадъчните води до пречиствателната станция, като трасето минава по ул. „Димитър Басарбовски“. С думи прости – нищо няма да се промени докато не започне въпросният ВиК ремонт. А кога реално ще се случи това – само Господ знае!

Ние плащаме данъци, винетки и сме изрядни граждани, но общината не се държи изрядно с нас.

С тези отговори, че чакаме ремонт, всъщност администрацията ни показва, че пет пари не дава за нас. Все им е тая как точно трошим колите си, рискуваме живота си, берем срам пред чужденците!

Били запълнили дупките с асфалт. Това не е решение. Нито е нормално от 2016 година до 2020 година при заявени подписки, петиции, запитвания и прочие, местната власт да си затваря очите пред проблема. Оправдания винаги се намират. Но истината е, че трябват спешни действия. Иначе ще чакаме до Второ пришествие лунният пейзаж да стане земен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари