Започват мащабни проверки на пътната мрежа в Русенско

3
Проверяващите ще следят качеството на настилката и маркировката в региона, а също и дали знаците са коректно поставени
Проверяващите ще следят качеството на настилката и маркировката в региона, а също и дали знаците са коректно поставени

Започват мащабни проверки на пътната мрежа в Русенско

Това обяви заместник областният управител Синан Хебибов по време на провелото се по-рано през деня заседание на Областната комисия за безопасност на движението по пътищата, съобщиха от Областна администрация. Решението идва няколко дни след разпореждането на прокуратурата за извършване на спешна проверка на знаците, маркировката и пътните принадлежности на автомагистралите, скоростните и републиканските пътища от първи клас в цялата страна. В региона ще се проверяват всички пътища, без значение кой клас от републиканската пътна мрежа са, както и без оглед на това дали са част от нея, т.е. ще се направи основен преглед и на общинската пътна мрежа.

Проверяващите ще следят качеството на настилката и маркировката в региона, а също и дали знаците са коректно поставени. Хебибов настоя да се следи и за осветеността на завоите и местата с концентрация на пътнотранспортни произшествия. Особено внимание ще бъде отделено на светлоотразителните знаци на мантинелите, по-известни като „котешки очи“, които са от първостепенно значение при нощното шофиране. Заместник областният управител апелира гражданите да споделят евентуални проблеми с пътната инфраструктура както с Агенция пътна инфраструктура и Областното пътно управление, така и с екипа на Областна администрация – Русе. Това може да става освен на официалния е-mail адрес и във Facebook страницата на институцията.

Работата ни показва ангажираността ни към инцидентите, на които за съжаление ставаме свидетели твърде често. Нужни са повече инвестиции в пътната безопасност, в крайна сметка са замесени животите на хората, а дори и един спасен човешки живот няма цена!“, с тези думи председателят на комисията и заместник областен управител Синан Хебибов се обърна към присъстващите на онлайн заседанието.

Той отново повдигна въпроса за забраната на тежкотоварни камиони да изпреварват на територията на градовете в областта и поставянето на съответните за това знаци. Специално внимание по този въпрос се обърна на бул. „България“ в град Русе като заместник-кметът по комунални дейности на Общината Димитър Недев обясни, че се работи по цялостното обезопасяване на булеварда, а подмяната на пътните знаци по трасето е вече в ход и се очаква до средата на месец декември да бъде завършена. Относно този и други въпроси свързани с тежкотоварния трафик се очаква да се инициира среща с всички правоналагащи органи, за да се вземат решения за ускоряване на процедурата по налагане на наказания, в частност на чуждестранните шофьори, както и по-бързото им влизане в сила.

Засегнаха се и темите по реализирането на по-строг контрол върху ремонтните дейности и „издаването на пътища“ след това, тъй като се дадоха примери за многобройни случаи, когато след такива пътните настилки са в много по-лошо експлоатационно състояние, от това каквото е било преди ремонта.

Разгледани бяха и сигнали на граждани за опасни трасета и се взеха решения за обстойни проверки и на велоалеите. Повдигна се и въпроса за алтернативните методи за придвижване, станали по-модерни в последно време като електрическите тротинетки, за които също важат нормативните правила и се припомни факта, че ако лицето което ги управлява е непълнолетно, то следва родителите да бъдат подведени под отговорност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари