Започват да продават на търг колите, конфискувани от пияни шофьори

2
Всички коли са стари. Произведени са преди 2000-а година
Всички коли са стари. Произведени са преди 2000-а година

Всички коли са стари. Произведени са преди 2000-а година

Над 170 конфискувани автомобила от пияни и дрогирани шофьори вече са предадени на НАП, за да бъдат продадени. Пет месеца след промените в Наказателния кодекс, които задължиха съда да отнема автомобилите на доказано пияни и дрогирани шофьори, идва ред на първия публичен търг.

На 15 януари в Бургас се отварят офертите за две коли. Едната е на повече от 24 години, с начална цена 1 200 лева, а другата на повече от 27 г. за 1 000лв. "Предложенията се подават предварително", заяви Станислав Христов, директор на дирекция „Държавни вземания”, НАП.

Оказва се не всички отнети автомобили ще бъдат пускани на търг. "Автомобилите, които са в по-добро състояние, за тях има възможност да бъдат използвани от държавата. Държавата, като собственик, първо прави преценка дали автомобилът няма да послужи на някое държавно ведомство", обясни той, цитиран от NOVA.

Враца е следващият областен град, който обявява за продан две коли и един мотор. "Всички коли са стари. Произведени са преди 2000-а година", добави Христов.

И докато наддаването за отнетите возила вече започва, все още е рано да се оцени резултатът от мярката, твърди адвокат Людмил Рангелов. "След като един човек се е развил до там като участник в движението, които може да си позволи, на когото изобщо му минава през ума, че може да шофира след алкохол и наркотици, тази превенция наистина е доста закъсняла", поясни той.

Според Рангелов не тежестта на наказанието, а бързината на процеса е ключът към истинската превенция на пътя. "Това го няма никъде в цивилизования свят. Едно такова разрешение на този въпрос. Всеки, който управлява МПС в такова състояние, до колкото трезво разсъждава, по никакъв начин не се вижда в категорията „извършители” на ПТП", каза адвокатът.

Няма законова пречка човекът, от когото колата е отнета, да се включи в наддаването и да си я откупи обратно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари