Държавата ще задържи за себе си конфискувани луксозни автомобили

1
Мярката срещу пияните и дрогираните е драстична, но не се вижда все още драстично подобрение
Мярката срещу пияните и дрогираните е драстична, но не се вижда все още драстично подобрение Видео: NOVA

Мярката срещу пияните и дрогираните е драстична, но не се вижда все още драстично подобрение

Над 170 конфискувани автомобила от пияни и дрогирани шофьори вече са предадени на НАП, за да бъдат продадени. Пет месеца след промените в Наказателния кодекс, които задължиха съда да отнема автомобилите на доказано пияни и дрогирани шофьори, идва ред на първия публичен търг, съобщи NOVA, пише вестник Сега. Но се оказва, че не всички конфискувани МПС ще бъдат пуснати на търг. Държавата има право да остави за себе си някои от тях.

На 15 януари в Бургас ще се отварят офертите за две коли. Едната е на повече от 24 години, с начална цена 1 200 лева, а другата на повече от 27 г. за 1 000лв. "Предложенията се подават предварително", заяви Станислав Христов, директор на дирекция „Държавни вземания”, НАП.

"Автомобилите, които са в по-добро състояние, за тях има възможност да бъдат използвани от държавата. Държавата, като собственик, първо прави преценка дали автомобилът няма да послужи на някое държавно ведомство", обясни той.

И луксозни автомобили, отнети от пияни или дрогирани водачи, пълнят търговете за публична продан на НАП. Това се видя от репортаж на Нова телевизия по темата. От видеото се видя, че в двора на МВР престояват луксозни SUV-ове като Mercedes ML, Land Rover, Lexus, Toyota Land Cruiser, Citroen C-crosser.

Враца е следващият областен град, който обявява за продан две коли и един мотор. "Всички коли са стари. Произведени са преди 2000-а година", добави Христов.

Адвокат Людмил Рангелов изрази резерви към смисъла от тази мярка. Той смята, че тя няма да доведе до радикална превенция на употребата на алкохол и наркотици от водачите на МПС. А и няма законова пречка човекът, от когото колата е отнета, да се включи в наддаването и да си я откупи обратно.

Наскоро и адвокат Андрей Янкулов коментира в профила си във Фейсбук също, че мярката е драстична:

Как се отразява на регистрираните престъпления по шофиране с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 промила въвеждането през август на изключително драстичната мярка отнемане на МПС или присъждане на равностойността му?

Първо едно пояснение защо наричам мярката "изключително драстична". Това е най-често наказваното престъпление у нас - близо до 1/4 от общия брой на осъдените на годишна база. Ескалацията на наказателната репресия срещу извършителите на това престъпление през последните 20-тина години без съмнение може да се определи като драматична - в общия случай при първо нарушение първоначално се наказваше с основно наказание глоба по административен ред и извършителите дори не се третираха като осъждани, след това - с пробация, след това - с лишаване от свобода (условно) и от август вече - допълнително и с отнемане на автомобила, което означава имуществена санкция с голяма вариативност в зависимост от стойността на конкретното МПС. Това драматично увеличаване на наказателната репресия за това конкретно престъпление стана при чувствително намаляване на престъпността като цяло за периода, в това число и в частност на шофирането след употреба.

Разбира се, все още е твърде рано да се каже какво е точното отражение върху честотата на извършване на това престъпление, както и публикуваната информация от МВР засега е оскъдна. Минимум една година след влизане в сила на мярката би трябвало да се направи едно всеобхватно изследване, което да анализира цялостно ефекта от въвеждането ѝ.

Действително, през септември има чувствително намаляване на регистрираните престъпления по този текст - 287, при положение че за същия месец на 2022 и 2021 са били съответно 395 и 388. През октомври обаче се наблюдава обратното: сериозно увеличаване - 358, и изравняване със същите месеци на 2022 и 2021 - съответно 388 и 359.

Поне засега изглежда, че след като темата с отнемането на автомобилите, която беше много гореща през лятото (когато парламентът прие промените изневиделица - никой не разбра, че такава промяна се готви, докато не стана закон), заглъхна през есента, с нея заглъхна и т.нар. "обща превенция". Страхът, който трябва да буди наказателният закон у гражданина, така че да не го престъпва. И оставяйки нещата на нормалното им състояние без забравения допълнителен фактор "страх", като че нивата на този тип престъпност поне засега изглежда, че се нормализират твърде скоро и ще достигнат обичайната динамика на престъпността в България - устойчив лек спад от година на година, с изключение на пандемичните, характеризиращи се с голям спад. Доста хляб за размисъл трябва да има за законодателя от ефекта от такива популистки упражнения с наказателния закон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    7
    до 6
    Напоследък все по-често карам след като съм пил. Познавах човек, който никога не си е тръгвал от вкъщи пеш и почти никога трезвен и никога не е правил ПТП. Катастрофите не се причиняват от алкохолици, а от малоумни олигофрени. Обаче няма апаратче дето да измерва насред пътя колко ти кънти кратуната и на държавата ѝ е по-лесно да имитира дейност като конфискува автомобили от алкохолиците. За дрогата имам малко по-особено мнение, но по ирония, полевите тестове най-често хващат хора с лекарства по рецепта.
  • 0
    6
    ИЗУМЕН
    Като гледам коментарите и се хващам за главата.Вие ,дето кълнете против отнемането на колите на пияни и дрогирани,малоумни ли сте или просто сте полуидиоти?Значи да се пие/друса и кара не е никакъв проблем? Дебили малоумни такива,даже ви липсва ценностна система на най -елементарно базово нивоНе случайно още Карл ПЕТИ е казал,че сме народ от диваци и варвари;преди 1200г и уви такива сме и до днес
  • 1
    5
    До 4
    Има,има и то не една.Но трябва да се чете където трябва и на говоримия език на страната!
  • 7
    4
    Toni
    В никоя Европейска държава това го няма.В България това е чист Държавен рекет. Нарушителите могат да бъдат наказвани с отнемане на книжката за определено време или завинаги.Могат да се налагат много високи глоби,но да се взема автомобил е РЕКЕТ.
  • 3
    3
    Данчо-ментата и компания
    Булгаристанците ще ги научат по трудния начин, че в територия държана от мутри, престъпнци и злодеи като боко-тиквата, дебелянчо-свинята и киро-измамника, е голяма грешка да се купуват скъпи коли. Не си купувайте скъпи коли в булгаристан, защото държавните хрантутници ще ви ги вземат! Един съвет към хората, които пият и се дрогират - носете си винаги в жабката на колата едно пакетче захар, един ключ, и едно малко чукче. Ако ви спрат, и сте пили, или сте се дрогирали, така или иначе ще ви вземат колата. За да не я оставяте в ръцете на нищоправците в държавната администрация - направете следното: Изсипете захарта от пакетчето в маслото на двигателя. Вземете чукчето от жабката и с него счупете всички стъкла, счупете фаровете, счупете и стоповете на колата. С клуча си отвийте акумулатора и си го вземете. Така злодеите от държавната администрация ще получат само един потрошен таралясник, който стават единствено за скрап.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари