Започва специализирана полицейска операция в Русе

4
МВР предприема засилени мерки във връзка с усложнената пътнотранспортната обстановка и зачестилите произшествия със загинали и пострадали граждани от началото на този месец
МВР предприема засилени мерки във връзка с усложнената пътнотранспортната обстановка и зачестилите произшествия със загинали и пострадали граждани от началото на този месец Снимка: Dunavmost

Полицията в Русе предприема засилени мерки във връзка с усложнената пътнотранспортната обстановка и зачестилите произшествия със загинали и пострадали граждани от началото на този месец

На територията на ОДМВР - Русе от утре стартира специализирана полицейска операция с цел прилагане на мерки за подобряване на безопасността на движението и установяване на нарушения на ЗДвП, създаващи предпоставки за възникване на тежки ПТП с пострадали и загинали граждани.

През настоящия месец в региона на ОДМВР – Русе се забелязва влошаване в пътнотранспортната обстановка и повишаване броя на пътни инциденти със загинали и тежко пострадали граждани. От началото на месец декември са възникнали 4 ПТП с 4 загинали участника, от които 3 пешеходци.

Зачестяват и произшествията, причинени от водачи употребили алкохол. Не са редки и случаите, при които водачи управляват без съответното свидетелство за управление на МПС, на нерегистрирани МПС или след употреба на упойващи и/или наркотични вещества.

С цел намаляване на пътнотранспортния травматизъм - недопускане на тежки катастрофи с ранени и загинали, както и ограничаване на предпоставките за възникването им, с решение на ръководството на ОДМВР – Русе се предприемат мерки за засилване на контрола по спазването на разпоредбите на ЗДвП от водачите на превозни средства, пътниците в тях, пешеходците и всички останали участници в движението. По време на стартиращата от утре специализирана полицейска операция се предвижда пътните полицаи да проверяват за правоспособност на шофьорите, употреба на алкохол или наркотични вещества, спазване на скоростните режими, управление на неизправни или нерегистрирани превозни средства, наличие на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, спазването на пътните знаци и маркировка, отнемане предимство на пешеходците от страна на водачите и нарушения от страна на пешеходците, както и на другите участници в движението.

Проверките ще се извършват в различни периоди от денонощието, като ще е най-засилено полицейското присъствие в часовете пик, в по-натоварените участъци на територията на цялата област, а продължителността им ще се определя според обстановката.

ПЪТНОТРАНСПОРТНА ОБСТАНОВКА

Данни за настъпили ПТП на територията на ОДМВР- Русе за периода от 01.01. до 30.11. на 2019 и 2020 г.:

 

(+/-)

2019г.

2020г.

Пътнотранспортни произшествия, загинали и ранени

Пътнотранспортни произшествия (общо брой):

8

903

911

- тежки ПТП

-37

301

264

Загинали (в т. ч. допълнително починали през периода)

-8

17

9

Ранени

-30

377

347

Според изложените данни до края на месец ноември 2020 г. се наблюдава намаляване на пътнотранспортния травматизъм на територията на ОДМВР-Русе, като убитите в резултат на ПТП до края на месец ноември 2020 г. са с 47.05 % по-малко от убитите за същия период на миналата година, като е налице намаляване и на броя на тежките ПТП и на ранените участници в ПТП. През месец декември, въпреки предприеманите през цялата 2020 г. мерки от страна на ОДМВР-Русе по отношение безопасността на движението в региона, са налице 4 загинали участник в ПТП.

Статистическите данни показват, че за периода от 01.12.2020 г. до 14.12.2020 г. на територията на ОДМВР-Русе са настъпили 10 тежки ПТП, с 8 ранени и 4 загинали участника. За същият период на 2019 г. са настъпили 21 тежки ПТП с 32 ранени. Видно е, че броят на тежките ПТП са намалели с повече от 50 % спрямо същия период на 2019 г., но са настъпили 4 ПТП с 4 загинали участника, от които 3 пешеходци.

За периода от 01.01.2020 г. до 14.12.2020 г. на територията на ОДМВР Русе са загинали 13 участника в ПТП, 4 от които са водачи, 5 са пътници, 1 е работник на пътя, а 3 са пешеходци, като и тримата пешеходци са загинали в резултат на ПТП, настъпили в периода от 01.12.2020 г. до 14.12.2020 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари