Започва ремонт на кораба "Радецки"

0
Единственият плаващ музей на Балканите от една година не е плавал
Единственият плаващ музей на Балканите от една година не е плавал Снимка: БГНЕС

От една година корабът "Радецки" спря своите плавания, които по традиция се провеждат по време на Ботевите тържества. Корабът-музей "Параход Радецки” в Козлодуй е филиал на Националния исторически музей и има за цел да популяризира делото на поета и революционер Христо Ботев. Ежегодно се посещава от 10 000 души годишно и е единственият плаващ музей на Балканите. За да осъществява плавания по река Дунав, корабът е категоризиран като плавателно средство - пътнически кораб с корабно удостоверение за плаване по вътрешни водни пътища и му се прави преглед на всеки пет години. 

Добрата новина е, че "Радецки" отново ще възобнови плаванията си. Това стана възможно с отпуснати допълнителни средства в размер на 437 413 лева за извършването на планов преглед и ремонт на кораба, пише БНР. 

Националният исторически музей даде своето официално становище относно опуснатите средства за ремонтните дейности. Като плавателно средство корабът подлежи на технически надзор, извършван от Дирекция "Речен надзор - Лом” на Изпълнителна Агенция "Морска администрация“, съгласно Наредба 11 от 26.04.2004 година за прегледи на корабите и корабопритежателите. След отпадането на възможността плановият ремонт на сух док да бъде извършен в  България, в корабостроителницата в град Русе, бяха проведени проучвания с четири корабостроителници, до които може да достигне кораба. Тъй като "Радецки" е предназначен и сертифициран за плавания само в река Дунав от 374 до 845 километър, което задава и обсега на корабостроителниците, които могат да извършат ремонтните дейности. Три от тях са в Румъния, съответно в градовете Гюргево, Турну Северин и Браила и една в град Кладово - Сърбия. От корабостроителницата в Браила е получен положителен отговор и на базата на този отговор са изготвени разчетите за извършването на ремонта и бюджетната рамка, която правителството е одобрило.

Какво включват ремонтните дейности- подробен преглед на всички елементи и съоръжения по корпуса и корабните устройства - общо 26 позиции и по корабните системи, устройства и механизми- общо 19 позиции, разходи за провлачването на кораба до и от мястото на извършване на ремонта, разходи за експертиза от надзорните органи.

Предвижда се срокът за извършване на ремонта в корабостроителницата, съответното приемане от надзорните органи и издаването на ново разрешително да отнеме над два месеца. Прегледът се извършва на всеки 5 години и е предпоставка за продължаване на срока на валидност на корабното свидетелство за извършване на плавания.

Размерът на основните разходи - тези по ремонта и по провлачването на кораба, са близо 86% от общата сума. Поради тази причина се изисква провеждане на открита процедура по Закона за обществените поръчки. 

След приключването на процедурата по Закона за обществените поръчки и извършването на ремонта в корабостроителницата, кораб-музей "Параход Радецки“ ще възобнови своите плавания.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари