Започва полицейската акция "Зима"

0
Традиционната акция на полицията “Зима” стартира от 1 ноември
Традиционната акция на полицията “Зима” стартира от 1 ноември

Акцията се провежда всяка година с цел подготовката на водачите и на колите за шофиране и експлоатация при есенно-зимни условия

Традиционната акция на полицията “Зима” стартира от 1 ноември. Целта е полицията да следи дали шофьорите са подготвили автомобилите си за движение при сняг и ниски температури.

Униформените ще проверяват състоянието на гумите, светлините и цялостното оборудване, което е задължително за всяка кола.

Тази година акцията е разделена на три части:

1. Първа част (01 – 08. 11. 2015 г.) – провеждане на кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства (ПС) с животинска тяга и др.

Екипите на КАТ ще следят за спазването на правилата за движение от страна на велосипедистите, превозните средства с животинска тяга и селскостопанските машини. Под внимание ще бъде дали колоездачите носят светлоотразителни жилетки и минават правилно през пешеходни пътеки.

2. Втора част (09 – 22. 11. 2015 г.) – провеждане на кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“, насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците.

Основен акцент на проверките ще бъдат пешеходците. Полицейските екипи ще следят дали хората пресичат правилно, а също и дали водачите на леки автомобили спазват предимството на пешеходците.

3. Трета част (16 – 30. 11. 2015 г.) – провеждане на кампания „Безопасно шофиране през зимата“, насочена към водачите на моторни превозни средства (МПС), техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците.

Полицията ще следи стриктно дали колите са готови за движение при зимни условия. Обект на проверка ще бъдат гумите, изправността на светлините и чистачките. 

Във всяка от трите части ще бъде обявен по един ден без жертви от определените групи участници съответно 6 ноември – без велосипедисти-жертви на пътя; 15 ноември – без пешеходци-жертви на пътя; и 27 ноември – без водачи и пътници в МПС - жертви на пътя.

Акцията на полицията се провежда съвместно със служители на Областната автомобилна администрация, СБА и БЧК.

По време на кампанията още ще се планира и извърши оглед за състоянието на пътните настилки, вертикалната сигнализация, хоризонталната маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за ПТП. При необходимост ще се изготвят предписания до стопаните на пътя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари