Започва най-голямото военновъздушно учение в историята на НАТО

0
Очакват се закъснения и отмяна на десетки граждански полети
Очакват се закъснения и отмяна на десетки граждански полети Снимка: АР

България също участва в маневрите

Повече от 10 000 войници, 250 самолета от 25 държави - в Германия започва най-голямото военновъздушно учение в историята на НАТО, което ще продължи 12 дни. В него участва и България.

Военновъздушната база "Ягел" в германската провинция Шлезвиг-Холщайн ще бъде основен център на маневрите на най-голямото военновъздушно учение в историята на НАТО, което ще продължи от 12 до 23 юни, информира БНР.

Участват 25 държави, 250 самолета и хеликоптера, включително над 100 самолета на Националната гвардия на САЩ. България също е заявила участие.

Интересът към това огромно въздушно учение, а заедно с това и броят на участващите държави, силно нарасна сред страните от НАТО през последната година.

Сценарият за тези маневри е разработен още през 2018 година от ВВС на САЩ и Германия и оттогава насам изглежда все по-реалистичен и за много европейски партньори. Той гласи следното: "група войски от източен военен съюз е нахлула в Германия и окупира източната част на страната. Енергийните доставки са прекъснати, на германска територия се провеждат кампании за дезинформация.

Германия е обявила извънредно положение в алианса в съответствие с член 5 и сега въздушният суверенитет над германската земя е застрашен.“

Както показва името "Air Defender", учението е чисто отбранително, подчертават всички участващи държави. Дори сценарият на учението да предполага друго, то изрично не е насочено срещу Русия, посочват от НАТО.

Ейми Гутман, посланик на САЩ в Германия, обаче дипломатично намеква, че в маневрата е взета предвид променената ситуация в Европа след началото на руската война срещу Украйна. Мащабното учение ще засегне голяма част от въздушното пространство на Германия.

Очакват се закъснения и отмяна на десетки граждански полети.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    12
    😹😹😹
    Нашите са с флота от гумени лодки с Руски мотори "Вихър 30" и гумени палатки, които натовските педерасти ще използват да серат. Нашите кашици ще изкопаят и септичните ями с "шансовия инструмент" от 60-те години. Тоест нашите ще са "Париите" в тази сбирщина. Ще копаят и чистят кенефите. Няма да гърмят по нищо, за да не настане "френдли файър"🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 0
    11
    XXL
    ja, ja, schnell, schnell, leck es auf Heinz
  • 0
    10
    тоди
    Занимавате се с глупости! Всички полети ще осерете сега!
  • 3
    9
    🤣
    Колко цента за коментар взимаш, опс...ти дават 🤣🤣🤣
  • -1
    8
    Schneller Heinz
    До 7 - прост си като избирател на вГъзраждане! Империята на злото е върхушката в Кремъл, кой ти говори за унищожаване на цяла Русия! Когато бункерния плъх и свитата му бъдат заличени, цяла Русия ще се радва!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари