Започнаха пътните блокади в страната

1
Демонстрациите на протестиращите ще продължат до 13:00 часа
Демонстрациите на протестиращите ще продължат до 13:00 часа Видео: NOVA

Вчера демонстрациите протекоха с разливане на мляко и палене на слама

Националният протест на земеделците и блокадите на ключови места в цялата страна продължават и днес. До тях се стигна, след като от бранша отхвърлиха предложението на правителството за финансова помощ за тези, които докажат, че са били на загуба през 2023 г.

Вчера демонстрациите протекоха с разливане на мляко и палене на слама. В късния следобед на извънреден брифинг премиерът Николай Денков обяви, че кани протестиращите отново на среща днес и посочи, че правителството има готовност за нов меморандум със земеделците.

За днес недоволните фермери от Великотърновско планират нова пътна блокада и палене на кошери. Началният час за затварянето на пътя София-Варна е 10:30, но краен няма.

Чакам субсидия, за да си платя ДДС. След това ще чакаме някоя друга субсидия, за да си платим данък печалба”, каза Красимир Кирилов. Той е животновъдът, чиито слама и вълна протестиращите палиха на пътя. В ефира на „Здравей, България” той призна, че няма животновъд без кредит, а неговият бил около 200 хил. лв. По думите му субсидиите, които получават, трябва да бъдат изплащани по време на жътва.

Втори ден фермери блокират пътя и към ферибот и комплекс Оряхово - Бекет. Към недоволството на зърнопроизводителите от област Враца се присъединяват и животновъди, пчелари и лозари.

"Ние не се успокоихме, а сме доста разтревожени от всичко, което се говори по медиите", споделят недоволните и говорят за загуби от близо 2 млн. лева.

"Тук сме, защото трябва да се защитим. Да защитим нашето производство, земеделие и хората, които са ни гласували доверие, за да обработваме техните земи. Това, което се прави, тези преговори и нещата, които не са точно казани, настройват хората срещу нас", заяви една от протестиращите.

В Монтана земеделците блокираха пътя за Лом и международния път Е79 към село Горна Вереница. На протест излизат и фермерите в Община Вълчидръм, където трактори също ще блокират пътя.

Дали ще седнем на масата на преговорите – зависи изцяло от управляващите Опитите им за разговори не са в правилната посока”. Това заяви в „Твоят ден” по NOVA News земеделецът Зарко Иванов, който обясни, че докато с колегите му се борят за оцеляване „премиерът Денков излиза и казва да излезем на загуба, за да ви дадем по 5 лева на декар”.

В Пазарджик протестиращите земеделски производители блокираха изхода за АМ „Тракия” с тежка техника и жива верига.

Животновъди и зърнопроизводители затвориха Подбалканския път София-Бургас. На пътното платно, освен трактори, има и бали слама, и животни. Няма обходен път.

Протест и на Дунав мост при Русе и на пътя Русе - Бяла край село Обретеник.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    До земеделците,гладните...
    Отивайте в София да блокирате и на гръцката граница капути такива.Под прозорците на парламента и на Кирчо,Пеевски и Кокорчо.Отивайте де.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари