Русенските земеделци заплашиха да се пренесат в София

2
Земеделците са категорични, че може да обявят гражданско неподчинение в цялата страна
Земеделците са категорични, че може да обявят гражданско неподчинение в цялата страна Снимка: БГНЕС

Земеделците са категорични, че може да обявят гражданско неподчинение в цялата страна

Четвърти ден земеделци блокираха района на Дунав мост при Русе. Те се надяват това да е последният ден на протести и до края на седмицата да успеят да се договорят с правителството по всички искания и да разпишат мерките по отделните точки в меморандум. В противен случай, по думите на Деян Тодоров от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, от следващата седмица протестите се пренасят в София, предаде БГНЕС.

Земеделците са категорични, че ако не постигнат консенсус по исканията си, ще обявят гражданско неподчинение в цялата страна с изненадващи блокади по пътищата, изсипване на тор, палене на боклуци и вкарване на животни в областните градове.

Заради блокадата с часове на района на Дунав мост, търговци започнаха да се оплакват от спад в оборотите, тъй като не влизали клиенти в обектите, докато траел протестът на земеделците.

Деян Генов, който е управител на магазин там, каза, че подкрепя действията на фермерите и техните искания, но според него, това не трябва да става за сметка на останалите, които работят в района на Дунав мост.

Междувременно министърът на земеделието и храните Кирил Вътев изрази очакване, че днешната среща с протестиращите ще е финална и ще приключи с успех.

„Предложихме работещ вариант на споразумение със зърнопроизводителите, тъй като с останалите сектори плодове, зеленчуци, месо, мляко, тютюн и винени лозя, разговорите приключиха, защото средствата бяха осигурени. Проблемът е при зърнопроизводителите, тъй като те през 2022 г. и 2023 г. не са получавали помощ, и сега основателно поискаха такава“, обясни министърът, който откри форума AGRI SUMMIT 2024 в София.

Той уточни още, че анализите на МЗХ показват, че реколта 2023 е най-скъпата, която те са произвеждали през последните десетина години и срива цените вследствие на свръхпроизводството в световен мащаб, което доведе до по-ниски цени на световните борси под себестойност.

Вътев подчерта, че отрасъл „Земеделие“ има три много стабилни и устойчиви сектора. Единият от тях е зърнопроизводството, другият е птицевъдството, третият е свиневъдство. Всички останали сектори са в критично състояние вече много години наред.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    Нещо
    Еми нормално все пак Русе е най голямото село! Отиват при родата им на гости в провинцията!!
  • 1
    5
    черешово топче
    Не пукна,нямат пари за джепане ама тези от Се Ди Се ли,Де Си Бе Ли,Бе Си Пе ли,ГЕРБ ли,Пе Пе ли,Де Бъ ли Да бе Да ли?Де Пи Се ли ? Джепане,джепане няма,шкембе и боб чорба.
  • 4
    4
    Какво Стана ?
    Няма революционни действия.София,Пловдив гиби? Q7 Q8 S class G class,Panamera A8 S line BMW 850i BMW 745 i ???? Тишина? Вече мислим,знамена се веят,вятър ечи,София и балкана стене? Чер Хайвер,Сейшелу,Малдиви,Мутреси,Джукеси,Метреси? AMG ? Милионери,галфониери,сомелиери?Отбрани блюда,тънки ястия? Абу Даби,Дубай,вай,вай,вай .....Shopar,Cartie,Rolex,Nina Richi,Chanel 5 ? Adidas? Reebok? Селищна русенска областна система? Роднини,милиционери,роднини? Куц кон.
  • 1
    3
    БдЖ революционер
    Ходене по този повод в София не като да грабнеш мангизите от субсидиите и да си отъркаш задника в нива Q 7/8-ица. Там боли не сърби и не почесват.
  • 3
    2
    Айде де
    Айде да видим земеделците от Русе област в схватка с полицията в Сф айде,айде момчета,смелост.Не е като на масата или на тезгяха.Напред.Айде чакам новини за тежки боеве...загуби и сополи.Шматки
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари