Започна ваксинирането на военните

0

С приоритет са военнослужещите, които им предстои да заминат на мисии

В 61-ва Стрямска механизирана бригада Карлово започна ваксиниране на военнослужещите, които предстои за заминат на мисия в Афганистан. 85% от състава на контингента са заявили, че желаят да се ваксинират.

Ваксинирането се извършва от четири мобилни екипа на ВМА, Военна болница Пловдив и 61-ва Стрямска бригада в специално обособен пункт. Началникът на военна болница в Пловдив посочи, че поставянето на ваксината е изцяло доброволно, а с приоритет са военнослужещите, които им предстои да заминат на мисии, предава БНТ.

"Има един процент военнослужещи, които са преболедували и за момента те не желаят да бъдат ваксинирани. Задължително има една анамнеза за този, който желае да бъде ваксиниран - има ли придружаващи заболявания, приема ли някакви медикаменти, измерва се кръвното налягане, температурата, попълват се съответните документи, има един период от 15 минути-30, а за тези които имат съмнения за алергични реакции, може да стигнат до 60-90 минути, което става под наблюдение", заяви полковник Ангел Гозманов - началник на Военна болница в Пловдив.

Военнослужещите бяха имунизирини с ваксина на "Пфайзер". Реимунизацията ще бъде извършена след 21 дни.

"Почти всички минаха към момента, всички се чувстват нормално. Добре им беше обяснено че това е единственият начин да бъде предотвратена тази пандемия. Не очаквам целия състав, но поне с 3-4 % да се повиши желанието на военнослужещите да се ваксинират", заяви полковник Павлин Велков, командир на националния контингент за мисията в Афганистан.

За предстоящата мисия в Афганистан се подготвят около 150 рейнджъри. От Военна болница Пловдив увериха, че има достатъчно осигурени ваксини и няма да бъде отказано на военнослужещи от състава на карловската бригада, които желаят да бъдат ваксинирани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари