Атанас Запрянов: Няма да изпращаме военни в Украйна, освен при война Русия - НАТО

0
Помощта за Украйна ще е без посредници, каза зам.-външният министър
Помощта за Украйна ще е без посредници, каза зам.-външният министър Видео: NOVA

Помощта за Украйна ще е без посредници, каза зам.-външният министър

Няма да изпращаме наши военни в Украйна. Никога. Освен, ако това не се наложи от война, която Русия не извърши спрямо НАТО. Тоест – България и НАТО не са част от тази война и по никакъв начин НАТО не планира изпращането на войски, нито българското правителство, на територията на Украйна. Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов в отговор на въпроса ще изпращаме ли наши военни в Украйна.

По думите му всички инициативи, свързани с подготовката на украински военнослужещи, се извършват извън територията на Украйна. „Ние, по решение на Народното събрание от 9 декември миналата година, имаме поставена задача и можем да извършим подготовка на украински лица за бойни санитари - до 60 души за една година. Предвижда се в 4 групи по 15 души да бъдат обучени отново в България, а не в Украйна”, уточни той.

Това беше спекулация, че ние ще изпращаме български санитари там или ще изпращаме инструктори в Украйна да обучават там. Става въпрос за обучение на тези лица за бойни санитари в България, в нашата Военномедицинска академия. Министърът спомена, че ние имаме изграден такъв много супер модерен център на световно ниво по проект заедно със САЩ. Този център е специално изграден не за подготовка на санитари за Украйна. Той е изграден за подготовка на наши бойни санитари, за подготовка на медицинските екипи за въздушна евакуация, които ще се готвят. Така, че военномедицинската подготовка е част от подготовката на българските въоръжени сили. Но има капацитет центърът да обучава и украински лица за бойни санитари”. подчерта зам.-министър Запрянов.

На въпрос ще отидем ли към директно предоставяне на помощ за Украйна или ще продължи и тази схема с посредниците той подчерта: „По отношение на предоставянето на помощ на Украйна ще продължим без посредници. Такова е желанието. Когато украинската страна иска да закупи от България определено оборудване, то да бъде извършвано без посредник от нашата страна спрямо украинската страна, тъй като посредниците оскъпяват продукцията, т.е. вдигат цената. И това не е изгодно за украинската страна. Обикновено експертите казват, че между 20% и 40% е оскъпяването. А някои твърдят, че и повече може да бъде, но това не е изгодно. Нашата идея е да осъществяваме това подпомагане, но то искам да отбележа, че то не е безвъзмездно. Т.е. вече за първия пакет помощ, която сме изпратили, имаме легитимност и вече сме заявили възстановяване на определени суми по европейските правила от ЕС. И когато става въпрос за присъединяването към инициативата на ЕС, отново търсим икономически интерес за България”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    6
    младен иванов
    И защо трябва да има война НАТО- Русия?Защото някой болен западен мозък така е решил,или защото Русия стана трън в задника на военнолюбците?Само че тя нито ви е Югославия,нито е Ирак,Сирия и Либия.
  • 14
    5
    фена на Путин
    Всъщност нато отчайващо иска да влезе във прек конфликт с Братята но иска да го завоалира така сякаш Русия е виновна и те са нямали избор. Аз съм напълно убеден, че войските на нато са с нулев морал за истинската месомелачка в украйна и хич не им е до престрелки и бомбардировки. Искат заплатите и спокойната службичка. нато изпитва страх от Русия при това значителен, защото е дива и напълно непредсказуема и има оръжия да препържи двойно страните от нато и няма да и мигне окото ако опитат да я затиснат до стената. "фак америка вива Русия" изпя навремето едно мъжко момче.
  • 12
    4
    до 3
    Викаш като стъпиш в Украйна и край с руснаците?!? Кво чакаш, направо сега тръгвай, колкото по-рано, по- добре?!? Само дето не ти вярвам, ти ще си от първите, дето ща се изнесете чак в Антарктида, ако обявят мобилизация!
  • -15
    3
    до 1
    НАТО ако стъпи в Украйна няма да остане жив руснак , мобилизанирате квартални пиянки ще счупят всякакви рекорди по спринт, маратон и бягане с препятствия
  • 5
    2
    Ехааа
    А кога ще премахнете посредниците от другите сфери?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари