Започна обучението на украински пилоти за Ф-16

2
Украинските инженери и техници също преминават обучение
Украинските инженери и техници също преминават обучение Снимка: Фейсбук, F-16 Viper Demo Team

Украинските инженери и техници също преминават обучение

Планираната доставка на западни изтребители Ф-16 вероятно ще отнеме месеци, но според информация от Киев обучението на украинските пилоти вече е започнало, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Обучението вече започна", заяви украинският министър на отбраната Олексий Резников вчера пред украинския "24-и канал".

Украинските инженери и техници също преминават обучение, се казва в репортажа. Министърът обаче не уточни къде се провежда обучението.

Дания и Нидерландия се съгласиха да доставят самолети Ф-16 на Украйна и да обучават украински пилоти. Тъй като обаче става въпрос за оръжейна система от САЩ, доставката изисква одобрението на Вашингтон.

В четвъртък правителството на САЩ заяви, че иска да даде възможност на Дания и Нидерландия да прехвърлят бързо Ф-16. Въпреки това вероятно ще минат няколко месеца, преди самолетите да бъдат действително доставени.

За предаване на самолетите може да се говори едва след като инструкторите потвърдят, че украинските пилоти и обслужващ персонал са получили необходимите умения, добави Резников, цитиран от УНИАН. Именно броят на обучените военнослужещи ще определи колко самолета ще получат украинските ВВС.

Резников отбеляза, че за обучението на пилотите е необходими минимум шест месеца и предупреди, че този срок може да се окаже и по-дълъг.

Командващият украинските ВВС генерал-лейтенант Николай Олешчук съобщи по телевизията, че е взел решение да заложи на младите пилоти. Според взетото от него решение на обучение във Великобритания са заминали пилоти от тазгодишния випуск, а в Швеция - дипломирани през 2016 г., с достатъчен боен опит.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    До фена на Путин
    Чакай само да питам, коя Раша бе, онази която безпроблемно успя да уцели от първи път Луната с очакваната гордост и революциянен напредък "Луна" 25. За тази държава ли говориш? Която благодарение на мародерските грабежи в Украйна откри какво е това явтоматична пералня, тоалетна чиния с казанче и съдомиялна машина? Или имаш предвид, че самолетите Ф 16 и Грипен ще бъдат обстрелвани от потопените руски кораби от дъното на Черно море - там "Москва" беше единия, а другия му забравих името. Благодаря ти за веселяшкия виц, седмицата започва усмихнато
  • 0
    3
    фена на Путин
    Раша ще ги изчука до един още по земята. Не че има много останали места където могат да кацнат неизбочени от Братлетата.
  • 4
    2
    Очаквайте скоро по ТВ:
    Разпорени рушлямски задници без гарнитура!
  • -3
    1
    Точен
    Американци или там други но не украинци ще управляват тези самолети
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари