Заплатите в Гърция са три пъти по-високи от българските

0
Брутните месечни доходи се различават значително в страните членки на ЕС
Брутните месечни доходи се различават значително в страните членки на ЕС

Средната заплата в Гърция е близо три пъти по-висока от тази в България, показват данни на Евростат за 2018 г.

Съседите са получавали средно около 1200 евро на месец, докато у нас средната заплата е била 442 евро. Брутните месечни доходи се различават значително в страните членки на ЕС. През 2018 г. средното възнаграждение за труд варира от 4057 евро на месец в Дания до 442 евро в България.

Заплатите в България са най-ниските в ЕС. Те са над осем пъти по-ниски от възнагражденията в Люксембург и близо седем пъти по-малки от тези в Белгия. Цените на стоките и услугите също се различават в отделните страни от Евросъюза. Затова, ако сравним заплатите според покупателната им способност, се оказва, че стандартът на живот в България е около два пъти по-нисък от средния за ЕС.

Най-близо до средното ниво в ЕС живеят хората в Австрия и Финландия, показват данните на Евростат. Най-добре са в Люксембург, където жизненият стандарт е с една трета по-висок от средния за ЕС. Това означава, че хората в Люксембург могат да си позволят не само по-нови коли, но и да ходят по-често на театър, на почивка, да ядат по-качествена храна и да плащат за по-добро здравеопазване.

В топ три на страните от ЕС с най-висок жизнен стандарт влизат и Дания и Германия, където покупателната способност на заплатите е с 16-17% по-висока от средното ниво. В Германия стандартът на живот е над два пъти и половина по-висок от нашия. Най-близо до България са Литва, Португалия и Словакия, където жизненият стандарт на хората е с 21-25% по-висок от нашия. Със заплатите в Латвия и Унгария хората могат да си купят с 30% повече неща от нас. Следващата група страни са Чехия, Хърватия и Естония, където покупателната способност на заплатите е с над 40% по-висока от тази на нашите възнаграждения. И румънците живеят по-добре от нас. НА север от р. Дунав покупателната способност е по-висока. В дъното, освен България с 442 евро и Румъния със 700 евро на месец, са Унгария с 801 евро и Литва с 809 евро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук