Заплащането за чадър на плажа е проблем за руснаците!

0
Руските туристи не обичали допълнително да носят пари на плажа
Руските туристи не обичали допълнително да носят пари на плажа

34 големи руски туристически компании водени от един от лидерите в бранша ва Русия ICS Travel Grup, представлявана от Валерия Романенкова – директор „Маркетинг и продажби" посетиха Българското Черноморие в рамките на три дни.

В Албена те проведоха и дискусия на тема „Перспективи за увеличаване на туристопопока от Русия в България", на която присъства генералният консул на Руската федерация във Върна Сергей Лукянчук, съветника на министъра по туризъм у нас Живко Табаков и търговският директор на „Албена" АД Маргита Тодорова, както и Росица Димитрова, ръководител на „Васси Травъл".

Туристическите компании от цяла Русия поставиха директно искания към българската страна, като споделиха, че сред основните проблеми е факта, че веднъж туриста заплаща почивка, но когато дойде, се оказва, че трябва да плаща допълнително всеки ден по 10 лв. за чадър и още толкова за шезлонг на плажа, пише Стандарт нюз.

Браншът подчерта, че руските туристи не обичат допълнително да носят пари на плажа, като манталитетът им е да плащат цялата услуга наведнъж и на място само да доплащат за допълнителни екскурзии. В момента според търсенето на руския пазар се оказва, че България се конкурира за туристи от Русия с Кипър, Гърция и Тунис, като основният дял от туристи, които преди са посещавали Турция сега из тъй като там визови формалности практически отсъстват.

Следващо място в момента си поделят Гърция и Тунис. Има и голям процент, които почиват в Русия – т.нар. вътрешен туризъм, като основен конкурент на българските курорти е Крим. СПоред Романенкова обаче България печели пред Крим с високото качество на продукта си, добрата храна. В хода на дискусията бе изтъкнато, че макар в Турция и Тунис храната да е повече, то в България тя е европейска и по-близка до руската традиция в храненето, а не на последно място бе посочено, че изборът за хранене на деца е много по-богат.

Руските туристи предпочитат олинклузивната форма на отдих, като престоят им е сравнително дълъг, спрямо останалите европейци, затова е важна и анимацията. Туроператорите посочиха, че трябва да се предлага както детска, така и анимация и забавления за възрастни в хотелите, особено когато времето не е подходящо за плаж. Браншът обърна внимание и на провеждането на екскурзии, като бе изказано предпочитание екскурзоводското обслужване да се подобри, защото в ерата на интернет вече не е актуално изреждането на данни и факти, които всеки може да намери и прочете в глобалната мрежа.

Като предложение бе отправено да се помисли за екскурзии и беседи, в които самият гост да участва. Обърнато бе внимание на факта, че в момента вече България иска визите да се плащат само в евро, което според туроператорите може да ги оскъпи вместо поевтини, заради ежедневно променящия се курс на рублата. В заключение Романенкова оцени срещата като изключително полезна като заяви, че трябва да има повече информираност и на руските туристи отново да се напомни за България, макар че сезонът тук е само 3-3.5 месеца, както допълни, че нейната компания планира тази година ръст от 30 на сто руски туристи към България.

Сергей Лукянчук сподели, че като цяло, според него се очаква ръст от 5-10 на сто, но не само на туристи, а изобщо на руски граждани в България. Той заяви още, че вече е спрял процеса на продажба на недвижимост в България от руски граждани и дори вече има обратен процес – отново се търси и купува.
Ръст от около 10 на сто очаква Албена, каза търговският директор Маргита Тодорова.

"Заявените чартърни програми бяха намалени. Това, че ще летят от повече региони, за съжаление, не стана факт. Тук са две полярности. На конференцията говорим за настаняване 4 и 5 звезди. Но, големите обеми на пазара идват от настаняване 3 звезди и лагери. Така че, остава да се борим за руския турист. Не бива да смятаме, че, тези, които са ходили в Турция, едва ли не, ще се обърнат и ще изберат България.

Тези туристи в по-голямата си степен търсят 4 и 5 звезди настаняване с изисквания към комфорт и т.н. Естествено, готови да заплатят и по-висока цена. Не бива да се заблуждаваме, че цените, за които говорим в Турция са равни на цените в България. Единствено на дължината на сезона турските ни колеги са в състояние да поддържат екстремно високи цени.

Всеки специалист ще види, че настаняване 5 звезди в България е на доста по-изгодна цена от настаняване в 5 звезди в Турция. Имам предвид в нормална ситуация, а не в момента. Тъй като, предвид различните причини, турските хотелиери намалиха цените. Лошото е, че обстановката, пък и други политически причини не позволява на руския поток да се преориентира към тях.

Ние сме тези, които трябва, от една страна да информираме достатъчно коректно за всички преимущества, които България и в частност Албена има. Тази информация да стигне, както до партньорите ни туроператори, така и до продавачите, а оттам и до клиентите в Русия" – заяви Тодорова.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари