Експерт: Няма как да се сравняваме с Гърция по летен туризъм

0
Проблемът е, че у нас има определени тарикати, които си позволяват по-високи цени, коментира д-р Полина Карастоянова
Проблемът е, че у нас има определени тарикати, които си позволяват по-високи цени, коментира д-р Полина Карастоянова Видео: bTV

Високите цени, застрояването или не съвсем високото качество на част от хотелите и услугите гонят българите в посока Гърция?

Да се сравняваме с Гърция по отношение на летния туризъм е непосилна задача, отбеляза в предаването „Тази събота” по bTV изпълнителният директор на Националния борд по туризъм д-р Полина Карастоянова.

"Характерът на българския туризъм трябва да бъде търсен в нашите възможности. Затова ако търсим да се сравняваме с други страни, нека не бъде Гърция, а с държави с нашите възможности, като една Хърватска например. Там структурираха своя туристически сектор на много високо ниво и създадоха една изключително професионална стратегия за развитието на туризма. За жалост нищо от това, което се случи дори в Хърватска, не бе взето тук, тъй като редица правителства проспаха тази възможност'', допълни още Полина Карастоянова.

Една касова бележка за чадър и шезлонги на плажа на стойност 70 лв. разбуни духовете по морето и предизвика извънредна проверка на Южния плаж на Каваците миналата седмица. Данни на министерство на туризма показват средни цени на чадъри и шезлонги за чадър 6,50 лв., за шезлонг 5,60 лв. На някои плажове се предлагат само комплекти (чадър и два шезлонга) при средна цена от 25,87 лв., а на други има и само срещу консумация. Цени, които изглеждат приемливи.

Туризмът е международно ориентирана индустрия и България търси клиенти и своя интерес на международния пазар. Проблемът е, че у нас има определени тарикати, които си позволяват по-високи цени, но все пак има и отлични примери на българското Черноморие, посочи още Полина Карастоянова.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

На плажа, два шезлонга и чадър са 100 лева. Не са скъпи. И в ИКЕА са толкова…

Харесай Дунавмост във Фейсбук