Запасняците у нас изтръпнаха. Получават повиквателни

6
Мобилизация може да бъде обявена само и единствено след решение на Народното събрание и указ на президента
Мобилизация може да бъде обявена само и единствено след решение на Народното събрание и указ на президента Снимка: Sofia Photo Agency

Мобилизация може да бъде обявена само и единствено след решение на Народното събрание и указ на президента

Запасняците изтръпнаха. Повиквателни заповеди за явяване във военни окръжия събудиха страховете от мобилизация на запасняци и резервисти от българската армия. Някои от мъжете публикуваха във Фейсбук документа си. Светкавичното тълкувание на получилите разпореждането да се явят в окръжията бе, че вероятно България започва подготовка за изпращане на войници в Украйна.

Централното военно окръжие и неговите структури в страната всяка година извършват актуализиране на базата данни за хората от резерва и запаса, които се водят на военен отчет. За тази цел те изпращат повиквателни заповеди за даване на мобилизационно назначение за военно време до гражданите, но не ги вземат на действителна военна служба и не ги мобилизират, обясниха военни, предава "Стандарт".

Мобилизация може да бъде обявена само и единствено след решение на Народното събрание и указ на президента. Никой няма право без тези изисквания да обявява мобилизация и да мобилизира българските граждани, допълниха още те.

Гражданите, които получат повиквателна, трябва да се явят в съответното военно окръжие по местоживеене и да предоставят необходимите актуални данни за ръст и размери, включително на облекло и обувки. Това се прави в изпълнение на разпоредбите на Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България, съгласно които на резервистите или запасните трябва да бъдат осигурени униформи и обувки, ако бъдат призовани на действителна военна служба или мобилизирани.

Съгласно чл. 95. от Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България “запасен, който не изпълни задължение, възложено му с този закон, се наказва с глоба от 270 до 1000 лв.”

Централното военно окръжие и неговите структури в страната всяка година извършват актуализиране на базата данни за хората от резерва и запаса, които се водят на военен отчет, обясниха повиквателните заповеди от министерството на отбраната в нарочно съобщение.

Според Закона за резерва на въоръжените сили служещите в доброволния резерв подлежат на задачи в мирно и военно време, докато запасът е предназначен за окомплектоване на военните формирования във военно време.

Статут на запасни придобиват гражданите, получили военна подготовка и водещи се на военен отчет, които не са настояща част от професионалната армия, където е резервът.

С промени в закона от края на 2020 г. пределната възраст за служба в доброволния резерв става:

- за войниците (матросите) - 55 години;

- за сержантите (старшините), офицерските кандидати, младшите офицери и старшите офицери - 60 години;

- за офицерите с висши военни звания - 65 години.

Пределната възраст за служба в запаса е 63 години.

Въпреки това обаче напрежението сред запасняци и резервисти расте. Защото се оказа, че тихомълком кабинетът вече е изменил Наредбата за военния отчет на български граждани и техника за мирно и военно време. Съобщение за това пусна Правителствената информационна служба. Промените се налагали заради факта, че въпросната наредба не била променяна от 2017 г., като през този период се измени Закона за резерва на въоръжените сили на Република България (ЗРВСРБ), правилника за неговото прилагане, длъжностните разписания на Централно военно окръжие (ЦВО) и военните окръжия, както и се прие Единен класификатор на въоръжението и техниката за въоръжените сили.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    35
    Моето име
    Тръгвам с 200 !
  • 12
    34
    Патриот
    До Този " Няма Българин който да вдигне оръжие срещу Руснак .Тези от парламента да отидат и без това нищо не работят . " Мижитурко,за ген. Колев чувал ли си ? За сведение е бил върл русофил , докато руснаците не нападат добруджа заедно с мамалигарите.
  • 9
    33
    Патриот
    Мале малее не стига, че такива се раздават периодично с други цели които нямат нищо общо с Украйна. Но тия плачещи за БНА и казармата веднага пищете като ощипани моми. А сега да питам ако почнат да бомбят българите в Одеска област да стоим със скръстени ръце ли ?? То се видя близо 30 000 нашенци в Запорожка област са в центъра на войната, наще политикани никви ги няма. А вие господа сте готови да изоставите сънародниците си които ги бомбят и руси и укри за да спасите собствената си кожа. Прост народ слаба държава.
  • 6
    32
    Красимир
    За съжаление такива като Кирцата, Брадатко, Батман и оня дет оне може да говори добре български, никога няма да бъдат мобилизирани. Така е било винаги, така е сега, вероятно така ще е и в бъдеще. Ако има такова.
  • 0
    31
    Петров
    Значи половината натодни представители също ще са с повиквателни, на чело с Кирчо...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари