Запасното войнство в Ценово е сред най-добрите в Русенска област

0

2017 година ще бъде юбилейна на структурите на запасното войнство.

Тогава по тържествен начин ще се отбележи 110-годишнина от основаването на първата организация на запасните в Русенска област, която е и една от първите в страната. Под знака на тази годишнина ще премине дейността на запасните в цялата Русенска област. Това съобщи по време на отчетното събрание на общинската организация на воините от запаса и резерва в Ценово о.з. майор Димитър Вълков – началник на РСОСЗР в Русе.

Той даде изключително висока оценка за едногодишната дейност на общинската структура. В организацията членуват общо 48 души – 18 офицера и 30 сержанта. Не е за подценяване и фактът, че Женската фолклорна група „Росна китка“ е колективен член в организацията и един от „моторите“ за провеждането на редица мероприятия. Патрон на организацията е Асен Илиев – граничар от село Караманово, убит при изпълнение на служебния му дълг. В събранието взе участие и о.з. полк Иван Иванов зам.-председател на организацията.

По традиция срещата започна със ставане на крака и под звуците на химна на България и „Велик е нашият войник“. Структурата на бившите военни е една от най-добрите в Русенска област. Оценката на началника на РСОСЗР Димитър Вълков не е преувеличена.

Запасните от Ценово първи в Русенска област дадоха старт на лятната ученическа академия „Родолюбие“, в която се включиха повече от 30 деца от всички училища в общината. Ценово беше домакин на спортен турнир по футбол, тенис на маса, шах и спортен риболов с участието на представителни отбори от Гюргево.

Запасняците се включват изключително активно във военно-патриотичното възпитание на подрастващите. С голямо желание ученици и техните преподаватели участват  във всички конкурси, фестивали и викторини, посветени на годишнини от паметни събития. По мнението на участниците в събранието това е един от пътищата за изграждането на активно гражданско общество.

В доклада, представен от общинския председател о.з. ст. лейтенант Митко Макавеев, не бяха отминати и слабостите в организационния живот. Беше акцентирано, че се забавя поставянето на паметни плочи на загиналите за свободата на България в селата Беляново и Новград. Запасните от Ценово единодушно приеха предложението да посетят гробището в Битоля, където са погребани повече от 400 български офицери и войници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари