Запалиха изоставени коли заради паркоместа?

0
Съмнения за умишлен палеж на автомобили в Русе
Съмнения за умишлен палеж на автомобили в Русе Видео: Русе Медиа

Пожар на автомобил вдигна русенските огнеборци в неделя сутринта в района на стадион „Дунав“.

Напълно е изгорял паркиран „Опел Вектра“, като от пламъците е засегнат и намиращият се в непосредствена близост микробус „Форд“. Съмненията са за умишлен палеж, тъй като по думите на хора от блока в съседство въпросните превозни средства от 4-5 години не са в движение и са със свалени номера.

Оказва се, че в квартала от известно време е имало напрежение между собствениците на двата автомобила и останалите живущи. Причината – колите не се бракуват, а само заемат паркоместа и няма къде да се спира при интензивния трафик в района. Нееднократно са били водени разговори със собствениците, докато накрая според хората на някого му е прекипяло и е драснал клечката на колите, информира Русе Медиа.

Въпреки че няма информация за отправяни заплахи, коментарите на място бяха, че това може да е начинът да се освободят паркоместа и да се махнат такива „гробници“. Става ясно, че полицията е информирана за въпросния конфликт, но няма предприети конкретни действия.

Хората споделиха, че в непосредствена близост до мястото на пожара има още три други коли в същото състояние – без номера и с влезли в сила наказателни постановления за спиране от движение.

Оказва се, че процедурата по премахването на коли, за които има данни, че са излезли от употреба, е доста тромава. Комисия от общината проверява по общинската наредба автомобили, които подлежат на преместване – по закон изоставянето на МПС върху терени общинска и държавна собственост е забранено. Често се налага да се води писмена кореспонденция със сектор „Пътна полиция“ на ОД на МВР и с ИА „Автомобилна администрация“, по която, ако върху колата няма знак за технически преглед, започва обследване на собствеността. По действащата наредба за излязло от употреба МПС се счита такова, на което повече от две години няма знак за технически преглед.

Последните две години много усилено работим по този проблем. Комисията първо поставя на автомобила констативен протокол с предписание да бъде преместен в срок от 3 месеца. Ако това не стане, се прави второ посещение и втори протокол, който установява, че не е премахнат доброволно. Следва процедурата по връчване на уведомление на собственика, като сме длъжни по закон да го потърсим три пъти, след което се връчва със свидетели и можем да пристъпим към премахване на автомобила“, обясни зам.-кметът по комуналните дейности Наталия Кръстева.

За 2018 г. от улици и междублокови пространства в Русе са вдигнати 112 излезли от употреба МПС, като две трети са премахнати доброволно от собствениците вследствие на извървяната процедура, другата една трета е предадена от община Русе в център за разкомплектоване.

От общината са наясно, че е напълно възможно част от доброволно премахнатите автомобили просто да са преместени от собствениците си на друга улица или междублоково пространство. „Комисията обаче работи много стриктно и ако има случай, в който излязло от употреба МПС е преместено през две улици, ние ще го индивидуализираме, защото в констативните протоколи достатъчно ясно е описана вещта, за да може да бъде разпозната повторно“, коментира още Наталия Кръстева.

Тъй като процедурата е тромава, тя може да отнеме повече половин година, ако собственикът не изпълни предписанието. В този период общината няма как да освободи терените общинска и държавна собственост. Затова местната администрация смята, че трябва да има нормативни промени в държавната наредба по този проблем. „Трябва да се направи един облекчен режим и да се каже – да, примерно индивидуализира се тази вещ, и ако в рамките на месец тя не бъде преместена, ние да имаме възможност да действаме и да освобождаваме терените“, смята Наталия Кръстева.

Междувременно, според живущите в блок „Марица“, кварталният полицай вече е провел разговори със собствениците на опожарените автомобили те да бъдат премахнати от сегашните си места в най-кратък срок. Поискал е същата процедура да се приложи доброволно и от собствениците на останалите три леки коли, които също са без регистрационни номера.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари