„Боримес“ излива мизерия в река Дунав

1
РИОСВ дали предписания на кланицата за пречистване на отпадъчните води / Снимката е илюстративна
РИОСВ дали предписания на кланицата за пречистване на отпадъчните води / Снимката е илюстративна

Предписания за пречистване на производствени отпадъчни води са дадени на кланица, собственост на „Боримес“ ООД, съобщават от РИОСВ - Русе. Дружеството извършва дейност на територията на Индустриален парк - Русе.

При планова проверка на обекта е установено, че производствените отпадъчни води не се подлагат на необходимото пречистване, отговарящо на изискванията за заустване в канализационни системи на населени места. Водите се отвеждат в канализационен колектор „България“, който се експлоатира от „ВиК“ ООД – Русе, за който е представен договор. Към настоящия момент този колектор не е включен в действащата Градска пречиствателна станция на Русе и отпадъчните води от него се отвеждат без пречистване в река Дунав.

Необходимо е дружеството да направи постъпки за изграждане на локално пречиствателно съоръжение.

На оператора е даден срок до края на годината да представи възможни алтернативи, гарантиращи пречистването на отпадъчните води до степен, отговаряща на изискванията на специализирана наредба.

При проверката е констатирано нарушение по компонент въздух, свързано със състоянието на климатичните и хладилни инсталации, за което спрямо дружеството ще бъдат предприети съответните административни мерки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари