Зам.-председател на eвропарламента: Българското правителство пуска "фалшиви новини"

2
На дебат в LIBE снощи тя заяви, че след срещата от петък българското правителство е публикувало "абсолютно лъжлива информация за съдържанието ѝ, всъщност фалшива новина"
На дебат в LIBE снощи тя заяви, че след срещата от петък българското правителство е публикувало "абсолютно лъжлива информация за съдържанието ѝ, всъщност фалшива новина" Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заместник-председател на Европарламента обвини българското правителство в публикуване на фалшиви новини

Става въпрос за Катарина Барли - тя е и член на Комисията по граждански свободи (LIBE) и на Работната група за върховенството на закона, която миналата седмица изслуша представители на българската власт и гражданско общество за ситуацията в страната, съобщава Дневник

На дебат в LIBE снощи тя заяви, че след срещата от петък българското правителство е публикувало "абсолютно лъжлива информация за съдържанието ѝ, всъщност фалшива новина". 

Този дебат беше посветен не конкретно на България, а на работата по новия механизъм за върховенството на закона, който трябва да обхване всички държави от ЕС и да замести Механизма за сътрудничество и проверка (CVM), който се отнасяше само за правосъдието в България и Румъния. Барли е и т.нар. докладчик в сянка за него.

"Това е един от жизненоважните текстове, които трябва да подготвим", каза тя. "Казвам го особено след последната сесия на мониторинговата група за върховенството на закона, която беше за България. Тя бе тревожна не само по отношение на съдържанието, но и на реакцията на правителството, което публикува абсолютно лъжлива информация за обсъжданото, всъщност фалшива новина. Наистина са ни нужни обективни инструменти, за които сме постигнали съгласие."

Барли не уточни в изказването си какво има предвид. "Дневник" изпрати въпроси до офиса ѝ и очаква отговор. Но миналата седмица първо прокуратурата разпространи съобщение, в което твърдеше, че срещата е организирана по искане на главния прокурор Иван Гешев, а след това евродепутатът Емил Радев (който не е присъствал на събитието) коментира пред в. "24 часа", че евродепутатите били осъдили използването на бесилки, ковчези и чували за трупове по време на протестите в България. "Дневник" изпрати въпроси на офиса на Радев в понеделник, но засега няма отговор.

Новият механизъм, който ще замести евродокладите

В интервю за "Дневник" през май Барли обясни, че в него ще има конкретни критерии, по които ще може да се сравни цялостното положение в държавите-членки. Тя защити и идеята да има финансови наказания при откриване на нарушения с думите: "Надявам се, че ще има механизъм за финансови последствия, свързан със следващата МФР. Наистина се надявам, че това ще улесни нещата, защото парите явно са единственият аспект, в който тези правителства реагират на натиск или на критика, да го кажем така."

"Опитът показва, че правителствата, тръгнали по този път, не се впечатляват от вербална критика. Те може да прилагат решенията на Европейския съд, но не си вадят заключения за следващия случай. Вярвам, че (включително в случая на България) финансовите мерки биха могли да доведат до промяна на мисленето им."

"Трябва да сме остри там, абсолютно решаващо е. Ако сега виждаме проблеми в България, виждаме проблеми и в Словения, има продължаващи проблеми в Румъния, преди сме виждали проблеми в Италия, Малта. Трябва наистина да внимаваме много да не се стигне до промяна, в която това поведение се приема за нормално."

Катарина Барли е бивш депутат в Бундестага (213-219) и бивш генерален секретар на Германската социалдемократиечска партия. Барли е била федерален министър на правосъдието и защитата на потребители, както и министър по въпросите на семейството, възрастните хора, жените и младежка в четвъртото правителство на Ангела Меркел. Преди това тя бе за половин година федерален министър на труда и социалните въпроси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари