Депутат от Бундестага: корупцията в България е дълбоко вкоренена в самата система

6
Клаус Ернст: "Най-големият проблем е корупцията и пълзящото демонтиране на правовата държава и разделението на властите, до което води автократичното поведение на министър-председателя"
Клаус Ернст: "Най-големият проблем е корупцията и пълзящото демонтиране на правовата държава и разделението на властите, до което води автократичното поведение на министър-председателя" Снимка: Дойче Веле

"Борисов се опитва да запази властта си, приближени нему олигарси контролират медиите, а съдебната система е подчинена на неговите интереси. Така той обезличава демократичните институции", казва германски депутат за Дойче Веле. Ето и цялото интервю: 

Г-н Ернст, като заместник-председател на Парламентарната група за приятелство с България, Молдова и Румъния навярно следите събитията в България. Посещавате ли редовно страната?

През този мандат съм пътувал два пъти до България. За съжаление поредното ми посещение пропадна заради пандемията. Но следя редовно събитията в страната – чрез медиите и чрез свои неофициални контакти.

А как виждате сегашните проблеми на България?

Най-големият проблем е корупцията и пълзящото демонтиране на правовата държава и разделението на властите, до което води автократичното поведение на министър-председателя. Пред ЕС той се представя в най-прекрасна светлина, а в същото време изглежда, че си сътрудничи с корумпирани олигарси. Според медиите, съмнителният главен прокурор Иван Гешев, определен от него, не разследва престъпни афери в лагера на Борисов, а вместо това предпочита да притиска президента Румен Радев, издигнат от друга партия, който освен това критикува Борисов. В една правова държава такова нещо е недопустимо. Тук трябва да се намеси ЕС. Когато се отпускат европейски фондове, на първо място трябва да се следи за върховенството на закона. В противен случай самият ЕС ще носи част от вината, когато – както в България – корумпирани политици си строят вили с пари на ЕС, вместо да ги инвестират за стопанския възход на страната. Разбира се, мониторингът над България трябва да остане, защото положението в страната наистина е сериозно. Дори ако действително има смяна на властта, ние и занапред ще имаме достатъчно основание да наблюдаваме България много внимателно и безкомпромисно.

В България вече повече от 40 дни има улични протести. Знаете ли какви са исканията на хилядите протестиращи? Споделяте ли тези искания?

Със сигурност трябва да се използва възможността за ново начало, която дават едни нови избори. След толкова много години, прекарани в „системата Борисов", хората с основание са се надигнали срещу мафиотските структури, срещу злоупотребата с власт и шуробаджанащината. Но ще трябва доста време, докато се демократизира съдебната система и докато борбата срещу корупцията започне да дава резултати. Защото тази корупция е дълбоко вкоренена в самата система. За да се възстанови върховенството на закона в България, ще са необходими наистина голяма издръжливост и от подкрепата на ЕС.

Вие говорите за „мафиотски структури" и за върховенството на закона: има ли Българя проблеми с демокрацията и правовата държава?

Борисов се опитва да запази властта си. Той и приближени нему олигарси контролират медиите. Съдебната система вече не е независима, тя се подчинява на интересите на Борисов и е под негов контрол. Тъкмо по този начин той обезличава демократичните институции и разделението на властите. За разлика от него, хората в България нямат проблем с демокрацията, тъкмо обратното: хиляди излязоха на улицата в подкрепа демокрацията и правовата държава, рискувайки да станат жертва на полицейско насилие и преследвания. Сега е много важно ЕС да подкрепи този процес. Евросъюзът трябва да настоява за налагането на върховенството на закона и разделението на властите в България. Най-добре ще го постигне, ако продължи с Механизма за сътрудничество и проверка и по този начин придаде допълнителна тежест на исканията на демонстрантите.

Германският политик Клаус Ернст е депутат в Бундестага от Лявата партия. До 2004 година роденият през 1954 г. в Мюнхен Ернст е член на ГСДП. Той е депутат вече 15 години и в момента председателства важната парламентарна Комисия по икономика и енергетика

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари