Залагат по-малко увеличение на пенсиите по швейцарското правило

12
Вдига се вдовишката добавка
Вдига се вдовишката добавка

Вдига се вдовишката добавка

Увеличението на пенсиите през следващите две години ще бъде доста по-малко от предвиденото от 1 юли 2024 г., предвижда Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2024-2026 г., одобрена с Решение № 830 на Министерския съвет от 2023 г.

В периода 2024-2026 г. пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват от 1 юли всяка година с процент, определен като сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

При заложените в прогнозата ръст на средния осигурителен доход и ниво на средногодишния хармонизиран индекс на потребителските цени, процентите по чл. 100 от КСО са както следва:

- 2024 г. – 11 на сто;

- 2025 г. – 8 на сто;

- 2026 г. – 5,4 на сто.

От 1 юли 2024 г. т. нар. „вдовишки добавки“ става 30 на сто от размера на пенсията на починалия съпруг/съпруга.

В бюджетната прогноза е записано, че в периода 2024-2026 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст и свързаните с нея минимални размери на пенсиите за трудова дейност се увеличават, считано от 1 юли, също с процента по швейцарското правило. С толкова се увеличават и социалната пенсия за старост и свързаните с нея пенсии и добавки.

Промяна обаче няма да има в тавана на пенсиите и той се запазва на достигнато през 2022 г. ниво от 3 400 лв. В резултат на посочените по-горе допускания през 2024 г. разходите за пенсии по бюджета на ДОО нарастват с 2 440,8 млн. лв. спрямо закона за 2023 г.

През 2025 г. и 2026 г. увеличението на разходите за пенсии спрямо предходната година е съответно 2,198 млрд. лева и 1,617 млрд. лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    3
    уточнение
    Запомнете ! Не е важно колко голяма пенсия вземаш, а колко години !
  • 7
    2
    ВИЛИ
    Шарлатаните от харвард и това ли ос--ха мутрата от Банкя 2години вдига възрастта а не вдига с проценти пенсиите тия копират от него нали се сглобиха мръ----ците,а тия защо имат над тавана като костов,мутрата и другите 2-маLITVA
  • 6
    1
    Пак глупости
    На теьи некомпетентни предатели от американското посолство сложенибна власт. Швейцарските работи рсботят за швейцария, където са всички банки, тук да копират и да се правят на важни не работи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари