Законопроектът на "Има такъв народ" за промени в Изборния кодекс мина на първо четене

0
От партията предлагат също така да се създаде изборен район "Извън страната", както и изцяло въвеждането на машинния вот
От партията предлагат също така да се създаде изборен район "Извън страната", както и изцяло въвеждането на машинния вот Видео: Дневник

 Законопроектът на "Има такъв народ" за промени в Изборния кодекс мина на първо четене в парламента

След няколко часа дебати единодушно парламентът прие промени в изборните правила, внесени от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", сред които - гласуване само с машини, видеонаблюдение при отчитането на резултатите, гласуване по пощата в чужбина, отпадане на ограничението за секции извън ЕС, район "Чужбина", но след преброяването т.г., нова Централна избирателна комисия, избрана по процедура на президента по предложение на партиите в националния, но не и в европейския парламент.

На второ четене обаче се очаква да бъде прието със сигурност видеонаблюдението при отчитането на резултата и машинното гласуване, за което се обявяват и БСП и ДПС. Сега ГЕРБ подкрепи всички законопроекти и ако действа така и на второ четене, ще има и гласуване по пощата в чужбина. Другите стари партии са против, разкрива Дневник. 

Второто четене се очаква да е другата седмица, тъй като беше даден срок от три за предложения между първо и второ четене.

Имаше още пет законопроекта, които не бяха приети. ГЕРБ остана сама и никой не подкрепи мажоритарните избори за народни представители. То предизвика и най-голям спор, тъй като партията на Бойко Борисов обвини "Има такъв народ", че се отказва от него. Тезите на ГЕРБ, че двете партии имат мнозинство и могат да приемат точно районирането, предложено преди пет години от "Шоуто на Слави". А тези на "Има такъв народ", че такава сериозна промяна не може да се направи за една нощ, но ще е факт за следващите редовни избори. Накрая Тошко Йорданов обяви, че ако има правителство, ще се направи сега, а ако няма - след предсрочните избори.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари