Законопроект прави катаджията обвинител, съдия и екзекутор

0
Според адвокат Петър Славов: “Законопроектът прави катаджията обвинител, съдия и екзекутор”
Според адвокат Петър Славов: “Законопроектът прави катаджията обвинител, съдия и екзекутор” Снимка: БГНЕС

КПКОНПИ отказа да съгласува текстове за промени в шофьорския закон, пише вестник "Труд"

При акт - най-малко двама свидетели

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) отхвърли основни текстове, предложени за промяна в Закона за движение по пътищата (ЗДвП). По бъдещите норми се съсредоточават множество правомощия в един орган - полицейският патрул на КАТ на пътя. А “свръхконцентрацията на власт поставя под съмнение ефективността на контролната и санкционната дейност на администрацията”, сочи в решението си комисията.

Проектът за промени на ЗДвП, подготвен от неизвестни автори от МВР и Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата”, бе пуснат за обществено обсъждане на 22 май. Той опростява процедурата и като предвижда пътният полицай да съставя само един Фиш за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание (ФУАННАН), да взема книжката и да реже точки. Или както посочи в коментар за “Труд” адвокат Петър Славов: “Законопроект прави катаджията обвинител, съдия и екзекутор”.

Комисия “Антикорупция”, която се ръководи от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, отказва да съгласува четири главни текста. Освен параграфът, даващ множество правомощия на контролния орган, юристите не приемат ФУАННАН в присъствието само на един свидетел - те трябва да са най-малко двама. Препоръчват също да се въведат правила за надлежно уведомяване на глобения и наричат “неефективен” предлагания способ “честитки” на КАТ да се лепят по автомобила. Начинът глобата да се счита за връчена, ако е закачено съобщение на табло в полицейската служба пък е определен като “архаичен”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари