Храните ще поскъпнат, а много български производители ще фалират

0
Гонят се чужди инвеститори, с цел местни играчи да заемат мястото им, твърдят от бранша
Гонят се чужди инвеститори, с цел местни играчи да заемат мястото им, твърдят от бранша

Хранителните стоки ще поскъпнат с до 8%, а много български производители ще фалират, ако влязат в сила приетите на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията (известни още като "Законът за веригите", бел. ред.), насочени срещу хипермаркетите, стана ясно от пресконференция на Сдружението за модерна търговия.

Според председателя на организацията Йордан Матеев, в предвижданите промени има 5 спорни точки – даването на определение „значителна пазарна сила“, регулацията на т.нар. собствени марки, одобряването на общите условия в типовите договори на веригите с доставчиците, намеса в ценообразуването, както и забраната на някои търговски практики, предаде clubZ.

„Това е изключително вреден законопроект, който увеличава рисковете за бизнес средата и гони инвеститорите. Имаме съмнение, че с него се цели да бъдат изгонени големи чужди инвеститори от България и да бъдат заменени от местни играчи“, заяви Матеев.

Една от забранените такси е т.нар. логистичен бонус – цената, която веригите начисляват на доставчиците за логистиката на стоките им. Повечето търговски вериги изграждат централен склад и развиват собствена логистична мрежа. Работата с партньори и доставчици става основно през централния склад, като по този начин веригите могат да контролират на място качеството, да договарят по-добри търговски условия и да оптимизират разпределението. Така в един обект дневната доставка става с 1-2 камиона, вместо 300-400 доставчици да идват на място. Малките производители имат предимство, че не разнасят сами стоката си в цялата страна.

„Ако тази услуга не се фактурира, тя ще влезе в крайната цена на стоките, което ще повиши средно с 3-5% цената на различните стокови групи“, твърди управителят на „Кауфланд България“ Димитър Спасов.

Предвидените разпоредби забраняват и събирането на такса за позициониране на стоките в касовата зона – най-скъпото място в магазина. „Това е все едно на медиите да се забрани да продават реклама“, обясни Спасов.

„Заради изискването ако някой български производител прави стока с марка на дадена верига и произвежда същия продукт със собствени брандове, веригата да е длъжна да ги продава, потребителят ще намира на рафта неща, които не му харесват“, каза Милена Драгийска-Денчева, управител на „ЛИДЛ България“.

„Ще трябва да се разтеглим като хармоника, за да поберем всички стоки“, оплака се тя.

Според нея от тази разпоредба ще загубят българските производители, защото веригите ще поръчват продукция в чужбина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари