Задават се големи промени в образованието у нас

2
Според министър Денков трябва да се променят програмите, материалите и продължителността на учебната година
Според министър Денков трябва да се променят програмите, материалите и продължителността на учебната година Снимка: БГНЕС

"Направихме преглед на програмите и на учебното съдържание. Вече са ясни заключенията къде са най-големите проблеми. Ще положим много усилия, за да ги променим, така че ученици и учители да имат по-комфортна среда, в която да учат. ... Оттук нататък въпросът е как да оправим програмите. Както са дефинирани проблемите, така трябва да търсим решенията. В математиката, примерно, част от материала може да бъде дори премахнат, без от това да загубят учениците в края на тяхното обучение. Друга част от материала трябва да се премести в по-горни класове".

Това заяви пред БНР министърът на образованието акад. Николай Денков и подчерта, че образованието е сравнително консервативна система и затова са необходими поне 2-3 години, за да се видят реални резултати, което подсилва изискването промените да стартират изключително бързо.

"Освен промяната в съдържанието, трябва да променим много и начинът, по който се представят материалите", уточни просветният министър.

Той посочи, че цялата дейност по прегледа и промяната на програмите ще бъде водена от учители, а академичните среди трябва да следят да не се каже нещо, което не е вярно:

"Работа на учителите е да уцелят кое как може да се каже за децата в съответната възраст. Това е опит, който учителите имат, а академичните преподаватели нямат. ... Идеята е учителите да станат водещи".

Доброто образование е това, което ни учи да мислим, категоричен беше акад. Денков и обясни:

"Навсякъде в материалите по физика, математика, химия, биология трябва да се търсят по-прагматични обяснения - с примери, с това, което децата могат да си представят. Абстрактното мислене трябва да се възпитава от тези предмети, но не със зазубряне на термини, а по-скоро чрез усвояване на концепции и представянето им по начин, който е разбираем".

Активно се води дискусията за продължителността на учебната година, каза още той:

"Когато нашите деца учат по-малко, това е голям проблем. ... Нашата учебна година е най-късата в целия Европейски съюз и в съседните ни страни. Разликата е значителна - с 25% по-малко от средната продължителност, като задължителни астрономически часове, за обучение на децата. ... Това означава, че нашите деца учат месеци по-малко от техните връстници и е много трудно да се навакса тази разлика".

По думите на министъра на образованието идеята е учебната година да започва седмица преди 15 септември, примерно на 7 септември:

"Да има ноемврийска ваканция, както има в много от държавите, да е по-дълга междусрочната ваканция, за да могат да си починат децата и учителите. Да има допълнително две седмици в края на 1 до 6 клас за затвърдяване на материала, за проектно обучение, за излизане сред природата - да видят децата какво са екологични проблеми. Така от 1 до 3 клас да учат до 15 юни, а от 4 до 6 клас да са до 30 юни".

В предаването "Неделя 150" министър Николай Денков съобщи, че с Бюджета за следващата календарна година учителските заплати отново ще бъдат актуализирани, като те се поддържат на ниво 125% от средната работна заплата.

Интервюто на Диана Янкулова с акад. Николай Денков в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Поправете ако греша
    Каква е ползата от дипломата след 10 клас, как помага тя на учениците по-нататък?! Че тя за нищо не служи след завършен 12 клас. Когато тръгнат да кандидатстват - кандидатстват с диплома от 12 клас, т.е. оценки от 11 и 12 клас. Или казано по друг начин - отличника по биология, физика, химия и т. н. отива да кандидатства с една доста по-ниска диплома, формирана само от оценки по български, немски, английски, математика и още 2-3 измислени предмета /за езиковите гимназии/. При кандидатстване в чужбина на кого му дреме за българския! И това ако ви е образованието...
  • -5
    3
    криси
    Е-е-е,крайно време беше.Учат прекалено много излишни неща.А за математиката....да не говорим,явно с тези уроци(висша математика в 8 клас) целта е да се ринат пари за частни учители и без това заплатите са им ,,ниски''.Абсурдно образование,което кара децата да намразват училището........
  • 7
    2
    liuyt
    Промените са вкарване на "проблеми в образованието"! Т.е. сащ чрез цру натискат в България да се вкара в учебниците 8998900988 пол и че еднополовата ориентация е по-нормална от хетеро двойките! Случайно ли е, че в брошурите на била, кофланд по страниците има преобладаващи тъмни лица, а не бели хора?! Ето защо трябва да бъде изгонен посланика на сащ от България и да бъдат прекратени дипломатическите отношения с агресора и терорист сащ!
  • 7
    1
    Реформатори....
    Мама ви некадърна слугинска да еба..... Така ли ви диктуват господарите ви от америка? Целта е да няма добре образовани българи, а се толерират глупавите, че да има повече бачкатори и да се управляват по-лесно!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари