Задава се данъчна тесла за имотите в големите градове

2
Актуализация на данъчните оценки на старите жилища с пазарната им цена ще доведе до рязък скок на данък сгради
Актуализация на данъчните оценки на старите жилища с пазарната им цена ще доведе до рязък скок на данък сгради Снимка: Dunavmost

На всеки две години общините ще актуализират данъчните оценки с пазарните цени и с тях и данък сгради

Истинска данъчна тесла за собствениците на имоти в големите градове са одобрените в понеделник от правителството изменения в Закона за местните данъци и такси.

Според тези промени на всеки две години общинските съвети ще актуализират данъчните оценки на недвижимите имоти с индекса на цените им, който се определя от НСИ. Това неминуемо ще доведе до скок на данък сгради за старите жилища, дори и общините да не предприемат вдигане на ставките, отбеляза Мила Кисьова във вестник СЕГА.

Най-силно ще се увеличат налозите на старото строителство в столицата и големите градове, където по данни на НСИ за последните 10 години имотите са поскъпнали с 50%. В централните градски части и някои квартали с добра инфраструктура и голямо търсене, поскъпването е още по-голямо.

Финансовият министър Асен Василев изобщо не спомена промените, свързани с данъка върху недвижимите имоти, на брифинга след извънредното заседание на МС в понеделник. За тях стана ясно от правителственото прессъобщение за одобрените данъчни промени, разпространено по-късно.

"Размерът на данъка върху недвижимите имоти се планира да се диференцира по населени места, по зони в тях или по вид на имотите, в границите, определените в закона", се посочва в прессъобщението. "Актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на сгради на две години, както и ежегодно актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на земеделски земи, са сред одобрените изменения и допълнения", пише още в него, без да се дават повече подробности.

Тази промяна не беше предвидена в първоначалния вариант на данъчните промени, които МФ публикува за обществено обсъждане. От становищата изпратени в периода на обсъждане става ясно, че е предложена от Националното сдружение на общините и е приета от финансовото министерство.

Общините отдавна настояват за промяна в Закона за местните данъци и такси, която да им позволи да осъвременят данъчните оценки на имотите - жилищни и нежилищни, и така да увеличат приходите от данък сгради. Основният им мотив е, че методиката за определяне на данъчните оценки не е променяна повече от 20 години. Миналата година сдружението вкара предложение в 48-то Народно събрание за завишаване на базисната данъчна оценка на квадратен метър площ с 35% като първа стъпка на поетапно доближаване до реалните цени на имотите. Тази промяна обаче не беше припозната от нито една парламентарна сила и така не намери място в закона.

Наскоро изпълнителният директор на сдружението на общините Силвия Георгиева коментира, че актуализацията на данъчните оценки на недвижимите имоти се е оказала почти нерешима задача, защото нито една управляваща партия не проявява политическа воля да я направи през последните пет години. Заради това сега масово луксозни имоти в централните градски части, които са старо строителство, се облагат с прекалено ниски суми - по-ниски от данъка на маломерни жилища в новопростроени сгради в крайни квартали.

От данъчната оценка обаче зависи и размерът на такса смет. Години наред общините, на свой ред, отлагаха въвеждането на по-справедливата схема на определяне на таксата в зависимост от количеството изхвърлен боклук, измерен с торби, кофи или контейнери. И предпочитаха най-лесния начин - да начисляват таксата на база на данъчната оценка на имота, без значение колко души го обитават и какви отпадъци генерират. Последно преминаването към определяне на такса смет на базата на количество е отложено за 2025 г. През 2024 г. имаме спешната задача да се подготвим за новия начин на изчисляване на таксата на база количество битови отпадъци, обещават от сдружението на общините.

Критика

Бившият депутат от "Изправи се, БГ" Мария Капон коментира в профила си във Фейсбук предвижданата данъчна промяна:

"Честито на печелившите! Нали сте наясно какво означава това - на две години да се актуализират данъчните оценки на имотите, без да ги продаваш. Е, това ще е кошмар за всички хора. За пенсионери с апартамент на Докторската градина ще им се наложи данъкът да е по-висок от пенсията им. Ще кажете, да не живеят там. Ама това е абсурдно за основно жилище!"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    18
    Венко събутия срутник
    Абе тъпаци защо постоянно за всичко обвинявате ППДБ и Герб? Толкова ли сте тъпи че не разбирате че за всичко е виновен Тодор Живков и сега ние имаме тежката задача да оправим всички проблеми, които създаде преди. Ако не беше построил всички тези панелки щяхте да си стоите на село и нямаше да плащате по 100 000 евро за панелка с ипотека за 30 години. Сега ще ви вдигнем и данъка, за да оправим нещата и за ви изгоним от големите градове. Ако се върнете на село или се махнете в чужбина ще се оправят нещата в тази държава
  • 8
    17
    Най-обикновен
    Преди година си купих гарсониера в Русе и най-накрая се изрълни мечтата ми да имам собствен апартамент. Апартамента беше за ремонт и виках майстори. Платих им доста голяма сума. Не ми издадоха касова бележка, не плащат данъци, доволни са. После в съседният апартамент под започна да живее една проститутка. По цяла нощ не мога да спя от нея и нейните клиенти които са много шумни. И тя не плаща данъци. Аз винаги си плащам данъците, а сега разбирам че ще ми вдигат данъка. Живея крайно скромно тъй като работех за минималната работна заплата, а от няколко месеца съм безработен. Оказва се че тази държава е приятел за майстори и проститутки, а е мащеха за мен. Гласувах за промяна, но се оказа че Асен Василев има много идеи как да вгорчи живота на мен и обикновените хора като мен.
  • -3
    16
    Spermaman
    А като се пукне балончето с тия имоти, които половината стоят празни, ще намалят ли данъка, или ще си заврат главите в гъзовете, както винаги?
  • -4
    15
    Farting Bull 🦬💥
    Да му мислят тези които гледат турски сериали.
  • 8
    14
    МФ
    Завистта и алчността ще Ви изядат главите ! Ама Вие си го знаете.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари