Вдигат данък сгради с до 65%

3
Домакинствата ще плащат и по-висока такса смет
Домакинствата ще плащат и по-висока такса смет Снимка: Dunavmost

Актуализират данъчните оценки на апартаменти и къщи на всеки две години

Данък сгради ще нарасне с до 65% от началото на следващата година. Домакинствата вероятно ще плащат и по-висока такса смет, ако парламентът одобри промените в Закона за местните данъци и такси, които са приети от Министерски съвет. За апартамент в центъра на София от 80 кв. м. общата сума на данък сгради и такса смет може да нарасне до 612 лева, отбелязва вестник "Труд".

Данък сгради и такса смет се определят според данъчната оценка на жилищните имоти. Самата данъчна оценка на къщите и апартаментите се пресмята по формула според базисната данъчна стойност на 1 кв. метър в левове, площта на имота и коефициенти за местоположение, инфраструктура, индивидуални характеристики, височина и овехтяване.

Приетите от Министерски съвет промени в Закона за местните данъци и такси предвиждат на всеки две години да се променя данъчната оценка на жилищата. Промените са поискани от общините и в парламента са внесени предложените от тях тестове, обясни министърът на финансите Асен Василев.

Такса смет за бита в момента се определя на база данъчната оценка на имотите.

Предвижда се при промяна на цените на жилищата с над 10% за две последователни години от следващата година базисната данъчна стойност на квадратен метър да се актуализира според данните на Националния статистически институт за движението на цените. Наред с това, при отчетена промяна на цените и на регионално ниво да се актуализира и коефициентът за местоположение във формулата за определяне на данъчната оценка.

Последните налични данни на НСИ са за движението на цените на жилищата към края на юни. Според тях за последните две години до края на юни цените на жилищата общо за страната са нараснали с 26,8%. Освен това от НСИ публикуват и данни за движението на цените на жилищата в шестте града с по над 120 хил. жители - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Повишението на цените на жилищата в тези градове през 24-те месеца до края на юни е с между 20 и 30 на сто. Това означава, че ако предложението на общините бъде прието от парламента, данъчната оценка, а съответно и данък сгради в тези градове, ще нараснат с между 53 и 65 на сто. За да стане ясно точно с колко ще нараснат данъците за къщи и апартаменти ще трябва да изчакаме данните на НСИ към края на годината.

Според предложените от общините текстове данък сгради в най-големите градове ще нарасне около два пъти повече от поскъпването на имотите за последните две години. А данък сгради за по-малките селища, за които няма конкретни данни за движението на цените - със средното поскъпване на имотите за цялата страна. Така промените ще ударят по джоба най-много собствениците на имоти в големите градове.

Такса смет в момента също се определя според данъчната оценка на имотите. Планирано е таксата за събиране на отпадъци да се определя според количеството изхвърлени боклуци от домакинствата или според броя на хората, които живеят в един имот. Но тази промяна вероятно няма да стане преди началото на 2025 г.

В момента такса смет в София е 1,6 на хиляда от данъчната оценка на апартамента или къщата. Това означава, че с увеличението на данъчните оценки на жилищата, през 2024 г. може да бъде повишена и такса смет, ако общинският съвет не реши, че размерът на таксата може да бъде намален. Според Закона за местните данъци и такси, таксата за битови отпадъци се плаща за извършваните от общината услуги по събиране и транспортиране на битови отпадъци; третиране на битовите отпадъци в съоръжения и инсталации; поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места. Това означава, че общинските съвети в градовете могат да намалят такса смет, ако рязко бъдат увеличени данъчните оценки на имотите, така че събраните пари от гражданите да не са повече от необходимите разходи за чистота.

В София в момента за жилище от 80 кв. м. в центъра на града, което е построено през 1980 г. и се намира между втория и петия етаж, данъчната оценка е малко над 110 451 лв. Дължимият за имота данък сгради е 207 лв., а такса смет - 176 лв. Ако жилището е основно за собственика, данък сгради е с 50% отстъпка. През следващата година за същия имот данък сгради ще нарасне на 335 лв. (ако не е основно жилище), а такса смет ще бъде 286 лв. (ако размерът на таксата не бъде намален). Така собственикът на имота ще трябва да плати общо 612 лв., при 383 лв. в момента. Това е увеличение на дължимите налози с 229 лв.

Данък сгради на жилищата се определя според данъчната им оценка. Общинският съвет определя размера на данъка в граници от 0,1 до 4,5 на хиляда върху данъчната оценка на имот, гласи Законът за местните данъци и такси. За София например данък сгради сега е 1,875 на хиляда върху данъчната оценка на жилището. Приетите от правителството промени предвиждат размерът на данък сгради да бъде определян от общинските съвети и според зоните на населените места и по вида на имотите.

Най-големите градове в страната - София, Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив, и сега са разделени на по пет различни зони за целите на определяне на данък сгради. В централните части на градовете данъчната оценка на имотите е по-висока отколкото в крайните квартали. Но размерът на самия данък сгради в момента е един и същ за всички части на градовете.

С промените в закона общинските съвети ще имат право да определят различен размер на данъка за всяка една от петте зони. Например в центъра данъкът може да бъде по-висок отколкото в периферията на града. Освен това общините ще имат право да определят и различен данък за различните видове имоти.

За целите на определяне на данък сгради имотите са разделени на пет групи според типа на конструкцията - паянтова, полумасивна, масивна без стоманобетонни елементи или от сглобяеми етернитови и други плоскости (бунгала), масивна - едропанелна; масивна с носещи тухлени стени и изцяло монолитни или сглобяеми стоманобетонни подови конструкции, със сглобяеми скелетни и рамкови стоманобетонни конструкции, едроплощен и пълзящ кофраж и др. От типа на конструкцията зависи данъчната оценка на имота. С промените в закона общинските съвети ще могат да определят и различен размер на данъка за различните имоти според конструкцията им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    10
    Митко Манафов
    Пънчи,айде бе-дигай,бързо!
  • 1
    9
    Да живей
    Асенка! Да живей!
  • 10
    8
    а така
    пак гласувайте за пп педалите и дб дебилите че да станем "прогресивна европейска държава" пълна с всякакви гнусни гейтаци, педали и джендъри с психични отклонения
  • 12
    7
    Toni
    Не се налапаха на пари.Те си живеят живота царски а ние ги потдържаме. До кога ще ги търпим.
  • 8
    6
    ПРОБЛЕМЪТ
    Проблема е че натъпкаха народа с много пари безсмислено и те ги изядоха , изпиха и из***** . Пандемия и други булшити. Раздаваха кухи пари на калпак , на сулю и пулю , айтита и всякаква ******. Сега е време да се връщат парите с лихвите. Впрочем, оня от запада нали ви каза че няма да имате нищо.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари